July 05, 2018

Bayadır giremedim foruma anca vakit buldum. Öncelikle front-end framework'ü olarak lit-html'e geçmenizi öneririm çok daha gelişmiş ve native i sonuna kadar değerlendiren bir yapı oluyor özellikle typescript ile kurumsal çalışmalar çok rahat oluyor. Eğer ilgilenirseniz kendi kullandığım abstraction classını verebilirim event vs bağlama işlemlerini kolaylaştırması için yaptığım. Sorun aslında nodejs kaynaklı değil nodejs çok güzel bir sistem ve javascript cidden prototipleme için çok iyi bir dil son 5 yıldır en zorlu veya performans isteyen projelerimi bile nodejs ile yapıyorum çünkü çalışma yapısını doğru anlayınca c de normalde yazıcağım koddan daha performanslı olabiliyor(runtime profiling ve hot-code compile sistemleri gibi sistemler compile time da yapılabilse bile çok çok detaya inmedikce yapılamıcak optimizasyonlara yardımcı oluyor). Ama sorun javascript istediğim şeyleri karşılayabilcek şekilde tasarlanmamış veya geliştirilmemiş ve ne kadar değişim göstersede kedni üstünde tip sistemi olmadığından şirket için kod yazmak çok zor mesela insanlar esneklikleri yüzünden hata yazıyor özellikle junior developerlar. Bu yüzden şirket projelerinde typescript kullanıyorum ve bu eksiği bir ölçüde kapatıyor fakat çalışma bağlamında kopukluklar yaşanıyor. Typescript compiled ve Javascript runtime kodu birbirleri arasında veri iletişiminde çok zayıf d nin traits i gibi şeyler kesinlikle çok büyük bir eksik. Server taraflı javascript ile Client taraflı javascript de bir tek string alışverişi ile iletişim kurması üzerine geliştirilmiş aynı dil olmasına rağmen sürekli kopukluk yaşıyorum ve bu aktarımlarda optimizasyonun hepsi yok oluyor. Multithread tarzı sistemler dilin tasarımında olmadığı için bu destek birden fazla nodejs process i oluşturularak kapatılıyor ve aralarındaki iletişim yine string üzerinden olduğundan iletişim yine optimizasyonu öldürüyor. Eksiğin asıl noktaları bunlar. Çoğu dilden gelme şeyler ve yapısal bozukluklar. Ama bunlar dışında bulabilceğiniz büyük ihtimalle en iyi dillerden biri ben şahsen d ve js(typescript) dışına çok nadiren çıkıyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 05, 2018

Birde web programlama yapıldığında backend kısmı büyük çoğunluğu veriyi clientdan alıp database de modifikasyon yapıp sonuç döndürmek ve bir kişi database yada sistem de modifikasyon yaptığında diğer clientların güncellenmesi-haberdar edilmesi olduğundan ve karşılaşılan problemlerin %90'ı güvenlik, serialize-deserialize, 3. parti entegrasyon sorunları olduğundan bunlara odaklı ve tüm herşeyin genel kodlanamsından çok web in iyi kodlanması ve güvenli, sürdürülebilir bir şekilde programa dökülmesi üzerine bir proje gerekli şu an buna odaklanmayı düşünüyorum

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 05, 2018

Alıntı (acehreli):

>

Ayrıntılı bilgi için teşekkürler. Yani, D'yi yalnızca özel projelerde mi kullanıyorsun?

D'yi daha çok bazı şeyleri test etmek istediğim yada javascript in çalışamadığı yerlerde (kernel gibi) çalışırken kullanıyorum. Ama çok çok az kullanıyorum çünkü herşeyi javascriptde hallediyorum profesyonel kullanımda ve kişiselde şu an. Ama javascript in uç noktalarına yaklaştıkca yetersiz noktaları bildğim aklımdaki database mimarisini entegre etmek gibi bazı projeleri d üzerinde deniyorum doğrudan ve gayet güzel ilerliyor. Sadece diller arası geçiş yapınca sürekli bi karışıklık oluyo ama yavaş yavaş alıştım d ye iyice.

Kaan

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 05, 2018

Alıntı (kaaninel):

>

şahsen d ve js(typescript) dışına çok nadiren çıkıyorum.

Ayrıntılı bilgi için teşekkürler. Yani, D'yi yalnızca özel projelerde mi kullanıyorsun?

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 06, 2018

Kaan,

Detaylı açıklama için bende teşekkür ederim.

Alıntı (kaaninel):

>

... backend kısmı büyük çoğunluğu veriyi clientdan alıp database de modifikasyon yapıp sonuç döndürmek ve bir kişi database yada sistem de modifikasyon yaptığında diğer clientların güncellenmesi-haberdar edilmesi olduğundan ...

Doğrusu bu fikre katılmıyorum. Web tarafına uzak olduğum zamanlar bende benzer bir düşünceye sahiptim. Ancak son bir kaç yıldır backend diye tabir edilen ve sistemin iş mantığının yöneltildiği kısmın aslında çok çok önemli olduğunu gördüm.

Projeleriniz görsel sunum öncelikliyse elbette backend çok öne çıkmıyor. Oysa kişinin yüklediği resim üzerinden kişilik analizi yapmak için bir web uygulaması geliştirdiğinizde backend gerçekten sistemin kalbini oluşturuyor. Web backend konusundaki bir yanlış anlaşılmayı engellemek için biraz açıklama eklemek istedim.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 07, 2018

Yanlış anlaşılmışım biraz. Son 5-6 yıldır profesyonel anlamda backend yapan biri olarak gördüğüm nokta backend'in kullanılması doğru olan kısım %90 oranında güvenli veri işleme ve veri iletimi. Kişinin yüklediği resmi işlemek de teknik olarak resmi belli bir filtreden geçirip doğru sınıflandırmalara ayrılıp veri tabanında saklanması ve belli aralıklarla sistem bu verirleri inceleyip düzenleyebilir ki yine veritabanı içinde olmasını daha mantıklı bulduğum birşey. Demek istediğim nokta veritabanımız var kendi kullanıcı yönetim sistemi var çok kompleks işlemler ve hesaplamalar yapabiliyor ve biz büyük oranda sadece veri kaydedip okumaya kullnıyoruz sadece yada backend i bu verileri iletip güvenli bi şekilde sorgulamasında vs. Bunun yerine scale olabilen kendi kullanıcı sistemi gerçek sistemlerde kullanılabilcek bu sayede harici bir yapay kullanıcı sistemi kodlanması tarzı ve kendi iç prosedürleri zamanlayıcıları, filtreleme sistemleri rol sistemleri gibi her sitede artık standart gereken şeyleri bir sistemde toplayıp bunun aslında database içinde olması daha mantıklı bence. Backend in bir prosedürü belli aralıklarla çalışırken veritabanıyla sürekli iletişimde olup verinin durumunu kontrol etmeye çalışması ve birden fazla veri tabanını sürekli kontrol etmesi gibi olayların sistemi gereksiz karıştırdığını düşünüyorum. Veritabanı üzerinde en azından kendi elindeki kaynakları vs iyi bir şekilde biliyor ve kullanabiliyor yani burdaki anahtar kelime metadata. Şu anki sistemlerin en büyük sorunu olduğunu düşündüğüm şey açıkcası çünkü yazılımcı ne yapılmasını istediğini harfiyen biliyor ve bilgisayar söylenenleri harfiyen yapan bir cihaz sadece aradaki soyutlanmış katmanlardaki veriyi yok eden aşamalar yüzünden aynı yazılımcının üzerinde çalıştığı bir projede kullanılan birkaç altyapı yada aynı altyapının birkaç çalışan sürümü tamamen birbirinden habersiz ve optimize edilmemiş şekilde kendi kafalarına göre hareket ediyorlar ve yapı kurulması çok zor bozulması kolay bir hale dönüşüyor. D'de çalışmamın nedeni de bu zaten düzgün bellek yönetimi yaparak elimdeki bilgiyi detaylı olarak kullanmama bir ölçüde izin veriyor. Diğer dillerden daha fazla en azından. Uzun lafın kısası Backend diye yapılan işlerin aslında database de olmasının doğru olduğunu ve doğrudan database üzerine koyulan prosedürler şeklinde çalışması gerektiğine inanıyorum. Bu sayede bir bütünlük içinde veri kaybı olmadan elde var olan şeyleri tekrar tekrar hesaplamadan düzgün sistemler kodlanabilir.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

1 2
Next ›   Last »