Thread overview
Ali Hocam merhabalar
Jan 14, 2021
Emre YILMAZ
Jan 14, 2021
Ali Çehreli
Jan 15, 2021
Ferhat Kurtulmuş
Jan 15, 2021
Ali Çehreli
Jan 16, 2021
Imperatorn
Jan 16, 2021
Ali Çehreli
January 14, 2021
Yine rahatsiz ediyorum ama cok uzun olmayacak. Cevap verebilirseniz memnun olurum, yoksa caniniz sagolsun.

Hocam sistem programlama alaninda D programlama dili C kadar performans gosterir mi? Sadece D dili kullanilarak yapilabilir mi sistem programlama?

Ben yurt icinde ve ingilizcemi de gelistirsem internet uzerinden yurtdisinda D dilini kullanan yeterli sayida topluluk bulabilir miyim ve toplulugun da yardimiyla sistem programlama ogrenebilir miyim?

Bir de Linus Torvalds'in C dilini bu kadar cok sevmesini neye bagliyorsunuz? C'den daha iyi bir dil yok diyor ve C yazarken donanima yakin oldugumu hissediyorum ve bu beni mutlu ediyor gibi seyler soyluyor. Ayrica C kullandigimda onun Assembly ciktisini rahatlikla gorebiliyorum, yani canlandirabiliyorum demek istiyor. C dilini taparcasina severken C++ ve Java dillerine igrenc, korkunc diller diyebiliyor. D programlama dili hakkinda ne dusunuyor acaba?

Siz Linus Torvalds'in C yi bu kadar sevmesini ve ondan daha iyi bir dil yok demesini nasil aciklayabilirsiniz?

Her sey icin cok tesekkur ederim hocam
Hayirli gunler, hayirli calismalar
January 14, 2021
O kadar önemli değil ama konu satırını açıklayıcı seçmek daha yararlı oluyor. Örneğin, "D ve sistem programlama" gibi bir şey olabilirmiş. (Ve hayır, bu NNTP protokolü üzerinde işleyen bir haber grubu (newsgroup) olduğundan düzeltme şansımız yok.)

On 1/14/21 1:20 PM, Emre YILMAZ wrote:

> Hocam sistem programlama alaninda D programlama dili C kadar performans
> gosterir mi?

Derlenmiş olan kodlarda bir farklılık olmayacaktır. Hatta, C++'ın şablon olanağı sayesinde C'den daha hızlı olabildiği gösterilmiştir. D de bu konuda C'den üstün olabilir.

Ancak, performans konusu hemencecik yanıtlanamayacak kadar karmaşık bir konudur. Örneğin, veriyi işleyen bir algoritmanın her iki dilde de 5 dakika sürdüğünü varsayalım. O veri işleme döngüsü dışında kalan yerlerde örneğin bir dilde yazılmış bir programda diğer dilde yazılmış başka bir programdan 1000 kere yavaş olsun. (Bunların hiçbirisi doğru değil, bir örnek olarak uyduruyorum.) Ama o yavaş olan kısım bir dilde 1 milisaniye sürerken diğerinde 1 mikrosaniye sürsün.

Bu örnekte, bazı işlemlerde 1000 kere yavaş olan programın ve onun yazıldığı dilin diğerinden yavaş olduğun söyleyemeyiz çünkü 5 dakika artı 1 milisaniye, 5 dakika artı 1 mikrosaniyeye eşittir.

> Sadece D dili kullanilarak yapilabilir mi sistem programlama?

Evet ve bir çok D konferansından bir çok kişi tarafından gösterilmiştir. Ama standart kütüphanenin bir çok olanağı çöp toplayıcıdan yararlandığından ve çöp toplayıcının bellek temizleme işlemleri programı durdurabileceğinden, o olanakların kullanılması sistem programlamaya uygun olmayabilir.

Ama en alt düzeyde, örneğin bitleri değiştirmede, gösterge (pointer) kullanımında, sistem kütüphanelerini çağırmada hiçbir sorun yoktur.

> Ben yurt icinde ve ingilizcemi de gelistirsem internet uzerinden
> yurtdisinda D dilini kullanan yeterli sayida topluluk bulabilir miyim

Şu anda konuştuğumuz ortamdan daha iyisi yok. Facebook vs. üzerinde de D grupları bulunduğunu duyuyorum ama dilin gelişimiyle ilgili olan herkes burada. Türkçe iki grubumuzdan başka Learn, General, Announce, vs. İngilizce gruplar da var.

> ve toplulugun da yardimiyla sistem programlama ogrenebilir miyim?

D gruplarında çok yardımcı kişi bulacaksın ama tabii bu gruplar ders gibi değil de, soru cevap biçiminde yol gösterici olacaklardır. Ama lütfen sorularını burada sormaya devam et. Hepimiz yararlanmış oluyoruz. :)

> Bir de Linus Torvalds'in C dilini bu kadar cok sevmesini neye
> bagliyorsunuz? C'den daha iyi bir dil yok diyor ve C yazarken donanima
> yakin oldugumu hissediyorum ve bu beni mutlu ediyor gibi seyler
> soyluyor. Ayrica C kullandigimda onun Assembly ciktisini rahatlikla
> gorebiliyorum, yani canlandirabiliyorum demek istiyor.

Söyledikleri çok doğru ama C'nin güvensizliğini kabul etmiş ve bir şekilde bunun üstesinden gelmeyi becerdiğini düşünmüş olmalı. Veya, C++'ın std::vector, std::map, vs. gibi topluluklarını da yine C'nin makrolarıyla vs. halletmiş olmalı. Ben de C'yi bir süre kullandım. Çok hantal ve tehlikeli bir dil ama günümüzdeki bu kadar C programına bakıldığında, evet, işe yarar programlar yazılabiliyor. :)

Öte yandan, D'nin betterC (daha iyi C) diye bir olanağı var. C'nin betterC yanında hiçbir tutar tarafı kalmıyor (sıfır!). Çünkü betterC, Linus Torvalds'ın beğenmediği hiçbir şeyi içermediği gibi, C'nin bütün sorunlarını çözüyor. Kullanımı çok kolay:

$ dmd -betterC deneme.d

D'nin bazı olanakları etkisizleşiyor ama çok tatlı ve çok güvenli "better C" bir dilimiz oluyor.

> C dilini
> taparcasina severken C++ ve Java dillerine igrenc, korkunc diller
> diyebiliyor.

Linus Torvalds'ın yazdığı programların hiçbir ek masrafının olmaması gerekiyor. C++, Java, D, vs. örneğin hata atma olanağını veya çöp toplayıcıyı kullandıklarında hep ek masraf getirmiş oluyorlar.

Bu diller için "benim işime uygun değil" gibi kibar yorumlarda bulunacağına kaba şeyler söylemesi kendi kişiliğiyle ilgili bir konu. :)

> D programlama dili hakkinda ne dusunuyor acaba?

Hiç bilmiyorum ama C'ye olan bağlılığı çok sağlam.

> Siz Linus Torvalds'in C yi bu kadar sevmesini ve ondan daha iyi bir dil
> yok demesini nasil aciklayabilirsiniz?

betterC varken C'ye elimi bile sürmem. :D

Ali


January 15, 2021
On Thursday, 14 January 2021 at 23:00:37 UTC, Ali Çehreli wrote:
> O kadar önemli değil ama konu satırını açıklayıcı seçmek daha yararlı oluyor. Örneğin, "D ve sistem programlama" gibi bir şey olabilirmiş. (Ve hayır, bu NNTP protokolü üzerinde işleyen bir haber grubu (newsgroup) olduğundan düzeltme şansımız yok.)
>
> [...]

Küçük bir ekleme yapmak istedim Ali Hocam. 16 bit ve aşağısı sistemler için C hala gerekli gibi görünüyor. Elbetteki 2021 yılında bu çok büyük sorun olmayabilir. Benim bildiğim kadarıyla D'nin konforlu sınırları 32 bit sistemlerden başlıyor. Yanılıyor da olabilirim :D
January 15, 2021
On 1/14/21 11:55 PM, Ferhat Kurtulmuş wrote:

> 16 bit ve aşağısı sistemler
> için C hala gerekli gibi görünüyor. Elbetteki 2021 yılında bu çok büyük
> sorun olmayabilir. Benim bildiğim kadarıyla D'nin konforlu sınırları 32
> bit sistemlerden başlıyor. Yanılıyor da olabilirim :D

Çok haklısın. Ben de herşey çok ucuzladı da artık 32 bitin altına inmeye gerek kalmadı gibi bir şey hatırlar gibiyim ve hatta belki Walter Bright'tan duymuşum ama emin olamıyorum ve kaynak bulamıyorum. :)

Ali


January 16, 2021
On Thursday, 14 January 2021 at 23:00:37 UTC, Ali Çehreli wrote:
> O kadar önemli değil ama konu satırını açıklayıcı seçmek daha yararlı oluyor. Örneğin, "D ve sistem programlama" gibi bir şey olabilirmiş. (Ve hayır, bu NNTP protokolü üzerinde işleyen bir haber grubu (newsgroup) olduğundan düzeltme şansımız yok.)
>
> [...]

Vad är det här för kryptering. Oh, turkiska 😁
January 16, 2021
On 1/16/21 1:24 AM, Imperatorn wrote:
> Vad är det här för kryptering. Oh, turkiska

Hi Johan, :)

And language was used as encryption by other languages:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Code_talker

Ali