Thread overview
D Language Foundation kuruldu
Oct 16, 2015
Salih Dinçer
Oct 18, 2015
Mengu
Oct 20, 2015
Alper#
October 16, 2015

Bu çok güzel bir haber hele ki bizim de yakında tanıdığımız kişilerin ve de bizden birinin olması :D

Başarılar...

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 16, 2015

Bu konunun beni ilgilendiren tarafı, yönetim kurulunda çok yakından tanıdığım üç kişi var: Walter Bright, Andrei Alexandrescu, ve Ali Çehreli. ;)

http://forum.dlang.org/thread/mvqi3k$ssi$1@digitalmars.com

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 17, 2015

Tebrik ederim Ali hocam :) 3 üstadı bir arada görmek beni gerçekten çok sevindirdi :)

Zekeriya

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 19, 2015

Alıntı (acehreli:1445021135):

>

Bu konunun beni ilgilendiren tarafı, yönetim kurulunda çok yakından tanıdığım üç kişi var: Walter Bright, Andrei Alexandrescu, ve Ali Çehreli. ;)

http://forum.dlang.org/thread/mvqi3k$ssi$1@digitalmars.com

Ali

tebrikler ustadim. bence verebilecekleri en dogru karari vermisler seni de dahil ederek. buyuk ihtimalle bir de o prof'un adi gecmistir seninle beraber. :D

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 19, 2015

Alıntı (Mengu):

>

bir de o prof'un adi gecmistir seninle beraber. :D

O da akıllıca davranmış ve reddetmiştir. :-p Aslında ne kadar iş yükü geleceğini hiç bilmiyorum; ilk toplantıyı bugün telefonla yapacağız. (İşin doğrusu, yönetim kurulu üyesinin (board member) asıl değeri oy verirken ortaya çıkıyor.)

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 20, 2015

Ali Hocam öncelikle yeni görevinizde başarılar dilerim. D'nin Türkiye'de gelişimi hakkında verdiğiniz katkıları görmüş olmalılar ki bu önemli projede sizide yanlarında görmek istemişler. Bizim gibi teknolojiyi geride takip eden toplum olarak, güzel bir gelişme.

Kendi çıkarımları üzerine D'nin gelişimi hakkında bir kaç fikrimi belirtmek isterim;

  1. D'nin günümüzde varolduğunu göstermek amacıyla her hangi bir çok platformlu açık-kaynak kodlu tümleşik geliştirici ortamına doğal destek sunma amaçları var mı? Benim gibi D'yi yeni yeni öğrenen bireyler için çok büyük ilerleme olacağını düşünüyorum. Öğrenmenin en iyi yolu deneyip bulmakta geçer. Eğer böyle bir ortam sunurlursa yeni öğrenen kitleye çok büyük destek olurdu.

  2. D'de kaynak sıkıntısı hatsafhada. Bir algoritmayı farklı bir dilde uygulamak bazen gerçekten zor olabiliyor. Forum konsepti dışında sözlük konseptine benzer bir alt alan açsalar gerçekten güzel olurdu. Açıklama biraz sıkıntı olduğunu düşünüp örnekle anlatacağım.

dlang.org resmi site. Örneğin book.dlang.org adından alt alan açılır. Orada insanlar yazdıkları kodları paylaşıp güzel bir bilgi platformu oluşturabilir. Örneğin ben üyelik açıp fibonacci sayıların nasıl hesapladığımı kodlarla yazıp çözüm olarak belirteceğim. Farklı kişilerde başlığı aratıp, farklı şekilde nasıl hesapladığını yazabilecekleri yada soru-cevap olarak bilgi paylaşabilecek bir platform olmasını isterdim. Böylelikle öğrenme safhası bıtkınlık vermeden geçirebileceğini düşünüyorum. Bir gün bir başkası çok farklı bir algoritma geliştirip kaynak kodlarını paylaşmak isteyebilir. Yada bir hata ile karşılaşılıp bunu burada belirtebilir. Forum'da bunu başarmak çok zor. Hem konular çok fazla oluyor hemde moderatörlerin forumu düzenli tutması güçleşiyor. Burada temel olan çözümler ve soru-cevap olarak bir başlık altından ikiye ayrılması. Böylelikle kargaşayıda en aşağı çekmiş olacağız.

Örnek başlık:
Geometrik cisimlerin hacim hesabı

Çözümler;
Kürenin hacminin hesabı: Kodlar...
Silindirin hacminin hesabı: Kodlar...

Soru-cevap:

45 derece eğik duran silindirin hacmi nasıl ölçerim.
Cevaplar geliyor ve kullanıcılar tarafından en çok beğeni alan (O cevabın işe yarar olduğunu gösterecek birşey) yorum zamanla çözüm olarak o başlığın altıdan yer alabilir.

Burada amaç bir bilgi paylaşım platformu yaratılıp kullancılar tarafından D ile yazılmış kodları paylaşmak.

PHP'nin bu derece yaygın olmasının sebebi çok fazla hazır kodlarının olması.
C/C++ vazgeçilememiş olmasının sebebi çok iyi altyapıya sahip olması.
C# gibi MS destekli dillerin gelişmiş olması güzel bir geliştiri ortamına sahip olması.
Java'nın bu denli Android'de patlama yaşaması geliştiricileri yaygın bir platforma çekmesi.

Eğer D bu denli büyük dillere karşı koyacaksa D'nin yaygınlaşması için kitap yada dökümantasyon yeterli olmadığını düşünüyorum. Yeni bir dili öğrenmenin başlangıç noktası kitabını alıp okumaktan geçsede o dil üzerinde iyi bir yetkinlik için deneme-yanılmada geçer. Eğer böyle bir platform geliştirilirse çok büyük adım olacağını inanıyorum. İnsanlar vaktinin çoğunu uygulamada geçirirse daha büyük adım olacağına gönülden inanıyorum.

Eskiden vaktimin çoğunu saçma sapan denilecek matematiksel hesapların kodlarını yazmakla geçirirdim. Şimdi ise eğitim sistemin içinde körelip gittim. Böyle bir platform olsa en çok ben takip ederdim :)

Yazım yanlışı yada anlaşılmayan bir yer olduysa belirtirseniz sevinirim.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 20, 2015

Vakıf ilk toplantısını dün yaptı ve görev dağılımında anlaştı: Başkan Walter, başkan yardımcısı ve haznedar Andrei, yazman Ali.

Ek olarak, başka resmi başvurular, banka hesabı açılması, vs. gibi sıkıcı işler hakkında konuşuldu.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

October 21, 2015

Alıntı (Alper#):

>

D'nin Türkiye'de gelişimi

Yan soru: Sizce D Türkiye'de gelişiyor mu? Son zamanlarda siteye bağlananların sayısına bakılırsa bir kıpırdanma var. Mutluluk verici. :) Ama D ile yazılmış bildiğiniz D projeleri var mı? Kimse profesyonel olarak kullanıyor mu?

Alıntı:

>

verdiğiniz katkıları görmüş olmalılar ki bu önemli projede sizide yanlarında görmek istemişler.

Açık olmak gerekirse, yönetim kurulunda fazla sivri ve politik insan bulundurmamak önemli. Kimse bana öyle söylemedi ama bence en önemli nedeni kavgacı veya politik olmayışım. Zaten yönetim kurulu üç kişiden fazla da artmayacak; dolayısıyla, bu vakıfta ayak oyunlarına pek yer yok. :)

Alıntı:

>
  1. D'nin günümüzde varolduğunu göstermek amacıyla her hangi bir çok platformlu açık-kaynak kodlu tümleşik geliştirici ortamına doğal destek sunma amaçları var mı?

D'nin gelişimi tamamen gönüllülere bağlı olduğundan, ancak birisi bunun olmasını istemişse ve üzerinde çalışmışsa oluyor. Hatırlatmak için, DDT ve Mono-D çok platformlu:

http://wiki.dlang.org/IDEs

Ek olarak, Brian Schott D söz dizimi ile ilgili bir çok projesi var:

https://github.com/Hackerpilot

İsteyenler bunları geliştirme ortamlarına ekleyebilirler. (Yakından izlemediğim için bunun olup olmadığını bilmiyorum.)

Alıntı:

>

Öğrenmenin en iyi yolu deneyip bulmakta geçer.

Karşı fikir getirmek istemiyorum ama herhalde artık eski toprak sayıldığımdan olsa gerek, :) ben geliştirme ortamı konusunda pek eksiklik çekmiyorum. Evet, deneme yanılma konusu çok önemli ve kendim de öyle öğrendim ama bunun için basit bir metin düzenleyici de yeterli.

Eğer nesneden sonra noktaya basınca hangi üye işlevlerin olduğunu gösteren türden olanaklardan bahsediyorsak, haklısın. Ama onun için de bir pencerede bir web sayfası açık tutmak çoğu durumda yetiyor.

Alıntı:

>

Orada insanlar yazdıkları kodları paylaşıp güzel bir bilgi platformu oluşturabilir.

Tam aynı olmasa da bugün için github, bitbucket, vs. gibi ortamlarla yetinmek zorundayız.

Alıntı:

>

Örneğin ben üyelik açıp fibonacci sayıların nasıl hesapladığımı kodlarla yazıp çözüm olarak belirteceğim.

Biraz Stackoverflow gibi yani... Bir soru sorulacak, çeşitli cevaplar gelecek ve bunlar arasından daha iyi olanlar uzmanlar veya herkes tarafından yukarıya ötelenecekler.

Aklıma bir de Rosetta Code projesi geldi. Çeşitli algoritmanın ve problemin çeşitli dillerdeki çözümlerini görebiliyoruz. Örneğin, Fibonacci sayılarının sayfasındaki D çözümleri şunlar:

http://rosettacode.org/wiki/Fibonacci_numbers#D

Alıntı:

>

Burada temel olan çözümler ve soru-cevap olarak bir başlık altından ikiye ayrılması.

Evet, sanırım Stackoverflow gibi bir ortam yararlı olur.

Alıntı:

>

D'nin yaygınlaşması için kitap yada dökümantasyon yeterli olmadığını düşünüyorum.

Kesinlikle öyle.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]