Thread overview
Emacs için etkin ayar dosyası oluşturma
Feb 27, 2018
huseyin
Feb 28, 2018
huseyin
Mar 01, 2018
huseyin
May 13, 2018
huseyin
May 14, 2018
İbrahim
May 15, 2018
huseyin
February 27, 2018

Merhabalar bir süredir emacs kullanmaya başladım diğer editörlerden sonra inanılmaz bir tecrübe olduğunu söyleyebilirim. Bu kadar köklü bir editörün imkanları sınır tanımıyor ancak .emacs dosyama kod ekledikçe içinden çıkılmaz bir hâl almakta, buna nasıl bir çözüm üretebilirim. Birden çok programlama diliyle çalışıyorum ve yazılım için gerekli olduğunu düşündüğüm birkaç temel özelliği( file tree vb.)kullanmaktayım. Tecrübelerinizi benimle paylaşır mısınız?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 27, 2018

Emacs konusunda eskisinden daha zayıf durumdayım ama ayarların en kolayı, 'customize' komutu. (M-x, customize). Hangi ayarın nerede olduğunu bulmak zor olabiliyor (örneğin Font yerine Face diyorlar) ama ayarları oradan değiştirince (ve Save düğmesine basınca) .emacs otomatik olarak değişiyor.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 28, 2018

Alıntı (acehreli):

>

.emacs otomatik olarak değişiyor.

Ali

Bu da kullanışlı bir yöntem aslında. Birini gördüm org-mode ile kategorize etmiş ayarlarını sonra bi şekilde sadece kodları export ediyor .emacs dosyasına org-export diyerek o şekilde de yapabilirim belki en azından incelerken konuya göre fold edilebilir :)

Bunun dışında D yazarken emacs kullanabiliyor muyuz bunun için bir mod geliştirildi mi? Siz D yazarken ne kullanıyorsunuz @acehreli ?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 28, 2018

D için d-mode var ama büyük dosyalarda yavaşlığa neden oluyor. (Dosyaları küçük tutmak için ek bir neden olarak düşünebiliriz. :D)

https://github.com/Emacs-D-Mode-Maintainers/Emacs-D-Mode

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 01, 2018

Zaten dosyaları parçalamak insan sağlığı için de iyi bir adım o yüzden pek bir mesele yok onu da ekleyeceğim teşekkürler

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

May 14, 2018

Bir süre kullandıktan sonra spacemacs e geçtim emacs i büyük ölçüde hazır ayarlı bir hale getiriyor. Cidden zaman tasarrufu. İleride bu konuyla ilgilenen olursa ona da bir göz gezdirsin diyerek buraya not düşüyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

May 14, 2018

@huseyin bilgi için teşekkürler.
Peki Spacemacs'in Emacs'den tam olarak farkı nedir? Mesela ben Emacs kullanmaya çalışıyorum ama yapılandırması da bana bir o kadar zor geliyor. Mesela Emacs'de intellisense olayı hazır halde yok ve company-irony ve CEDET gibi eklentiler ise bence sağlıklı çalışmıyordu. Yani benim istediğim Emacs en azından bir IDE editörü gibi rahat ve kullanışlı olmalıydı. Bunun için de öncelik kod satırlarını düzenli hale getirmeli, intellisense olayı olmalı ve düzgün çalışmalı (mümkünse C/C++/Objective-C, Java, Python, Javascript, HTML5 ve CSS3 ile uyumlu olmalı), hata satırlarını işaretlemesi de gerekli. Ben bu özellikleri yapamamıştım, daha doğrusu kurduğum eklentiler saçma sapan bir şekilde çalışıyordu ve Emacs'de kod yazmamın hiçbir mantıklı açıklaması kalmamıştı, çünkü düz bir not defterinde kod yazıyor gibi yorucu halde kod yazıyordum. Şimdi bakınca şöyle birşey buldum: https://github.com/emacs-tw/awesome-emacs
Şimdi Spacemacs'e bakacağım ama sizden biraz bilgi almak istiyorum. Acaba bir IDE'de kod yazar gibi kolaylaştırıyor mu kod yazmamızı?

Teşekkürler.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

May 15, 2018

@Ibrahim, bu konuda @acehreli'nin de düşüncesini almak tabi bizim için faydalı olabilir.

Alıntı:

>

Peki Spacemacs'in Emacs'den tam olarak farkı nedir?

Spacemacs kabaca birkaç şeyi kolaylaştırıyor diyebiliriz:

  • Birincisi Emacs'ın sürekli kullanılan ve adının telaffuzu ile de aynı olan M-x olayını SPC gibi bir ilişkilendirmeye indiriyor. Tabi bunlar isteğe yönelik ayarlanabiliyor.

  • İkincisi vim ve emacs'ın güçlü yönlerini evil-mode ile bir araya getiriyor ki sen bunu Emacs'da da yapabilirsin ancak ayarlarla kim uğraşmak ister ki açılışta bir sihirbaz sana birkaç soru soruyor ve kurulumu yapıyor.

-Üçüncüsü de birkaç eklenti vasıtasıyla otomatik kurulumlar ve kontroller gerçekleştirmesi. Örneğin; .js uzantılı bir dosya açtın sana soruyor js ile ilgili gerekli eklentileri kurayım mı? Eğer evet dersen internetten gerekli paketleri indirip sana ayarlamalarını yapıyor kod renklendirme, otomatik tamamlama gibi özellikleri büyük ölçüde hallediyor.

  • Son olarak, .emacs yerine .spacemacs gibi bir dosya oluyor ancak temelde emacs i kullandığını unutmamak gerek. Bir nevi mod diyebiliriz spacemacs için. Bence çok güzel bir özelliği eğer bozulursa kendini tamir edebilmesi de olabilir.
    Alıntı:
>

Yapılandırması da bana bir o kadar zor geliyor.

Bunun sebebi elisp(lisp'in emacs versiyonu) ile ayarlama yapmaya çalışman ve minor, major modların birbirine girmesi olabilir. Bunun için en güvenli yol şu.

M-x yaptıktan sonra customize dersen diğer editörlerdeki gibi bir arayüz geliyor ayarlar için Ali hocanın dediği gibi
Alıntı:

>

Emacs konusunda eskisinden daha zayıf durumdayım ama ayarların en kolayı, customize komutu. (M-x, customize).

Ben buna bir şey daha eklemek istiyorum. M-x customize-option şeklinde girersen ayarların diğer kısmındaki değişkenleri yani setq ile düzenlenen kısmı da editör üzerinden direkt güncelleyebiliyorsun.

Mesela, ben mac kullanıyorum bu yüzden ALT yani Option tuşum meta ayarlı geliyor fakat mac ALTGR tuşu kullanmıyor ve Türkçe klavye kullandığım için de alt tuşuyla parantezleri yapıyorum bu yüzden sağ ALT tuşunu meta yapmak istemiyorum sadece sol olsun istiyorum. İnternetten bakıyorum (setq mac-right-option-modifier nil) şeklinde yapın diyor bunu düz olarak eklersem problem oluyor. Düzgün eklemeyi bilmiyorum hiç uğraşmıyorum M-x customize-option -> mac-right-option-modifier yazıp ENTER yaptığımda arayüzde o ayar beliriyor. Tıklayıp None yapıyorum. Emacs'ı yeniden başlatıyorum ve her şey düzgün çalışıyor.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]