August 22, 2019

Merhaba arkadaşlar uzun bir süredir D programlama dili ile iyi kötü bir ilişkimiz oldu. Dilin devrim niteliğinde ortaya koyduğu özellikler olduğu aşikar. Hatta code generation gibi kavramları ilk D sayesinde öğrendiğimi de itiraf edeyim ancak dilin ilerlemesi hakkında olumsuz düşüncelerim mevcut. Mesela hâlâ topluluk tarafından Webassembly gibi bir çok alan ilgi görmemekte ya da çok kısıtlı bir ilgi görüyor.

Günümüz yazılımında web çok önemli bir alan teşkil etmektedir ve ben aktif olarak çalıştığımda web alanında önemli bir boşluk olduğunu da görüyorum. Javascript veya Typescript dillerini kullananlar dışında kalan bir kitle (ki ben bilmeme rağmen her yerde kullanmayı uygun bulmuyorum) bir arayış içerisinde iken, D gibi bir dilin web alanında boy göstermemesi ben ve çevremde birkaç aktif D kullanan kişiyi derinden üzmekte. Bu alanda yeterli bilgi sahibi olsam, önceliğim bu konuda yardımcı olmak olurdu toplulukta bu alanda çalışan arkadaşlara ama malesef bilgim VM(sanal makine)lere derleme hakkında kısıtlı.

Sözün özüne gelecek olursam, Rust adında bir programlama dili bir süredir faaliyet gösteriyor ve kendine ait mozilla tarafından da desteklenen iyi bir topluluğa sahip. Pek çok platforma derlenebiliyor, kendini çeşitli alanlarda güçlü kabul ediyor. Ayrıca, çöp toplayıcı(GC) vb. yürütme zamanı(runtime) ekipmanları olmadan da gerçekten ciddi uygulamalar yapılabileceği, derleyicilerin bu kısımda bizlere büyük kolaylık sağlayabileceği gibi bir çok eskiden türetilen yeni akımları savunuyor. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi çok merak etmekteyim.

Sizce D'nin hedefi belli mi? Yoksa, rotası belli olmayan bir gemi gibi ortalıkta mı dolaşmakta? Hangi alanları hedef alıyor ve nasıl bir yol izlemeyi planlıyor?

Teşekkürler,
Hüseyin

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

August 23, 2019

Alıntı (huseyin):

>

Mesela hâlâ topluluk tarafından Webassembly gibi bir çok alan ilgi görmemekte ya da çok kısıtlı bir ilgi görüyor.

Başka konularda da öyle ama katkı bütünüyle gönüllülerden gelince bir kişi için önemli olan başka kişi için önemli olmayabiliyor.

Örneğin, dilin etkili kişilerinin webasembly'den hiç haberleri olmayabildiği gibi, olduğunda da tutup tutmayacağına güvenleri tam olmayabiliyor. Veya tutmuş bir teknoloji konusunda ileri götürecek bilgi birikimi, heves, vs. eksik olabiliyor.

Alıntı:

>

bir arayış içerisinde iken, D gibi bir dilin web alanında boy göstermemesi ben ve çevremde birkaç aktif D kullanan kişiyi derinden üzmekte.

Yalnız değilsiniz ama eksiklik duyulan çok konu var. Örneğin, Dciler olarak yalnızca Google Summer of Code'da değil, Symmetry Autumn of Code'da da (SAoC) çalışıyoruz. Proje başlıkları altında webasembly'yi göremiyorum:

https://github.com/dlang/projects/issues

Demek ki topluluk üyeleri ve kendi fikirlerini getirmekte serbest olan öğrenci çalışanlar henüz o konuda eksiklik görmüyorlar.

Alıntı:

>

Bu alanda yeterli bilgi sahibi olsam, önceliğim bu konuda yardımcı olmak olurdu toplulukta bu alanda çalışan arkadaşlara ama malesef bilgim VM(sanal makine)lere derleme hakkında kısıtlı.

O konuda da yalnız değilsin. :)

Alıntı:

>

Rust adında bir programlama dili

Benim deneyimim yok ama deneyen çok kişi tanıyorum. Hepsi de bayılıyorlar. Rust'ın fikirleri ve program doğruluğuna yönelik olanakları çarpıcı. Duyduğum tek kötü tarafı, borrow checker denen aracın alışılmadık bakış açısı gerektirmesiymiş.

Alıntı:

>

Sizce D'nin hedefi belli mi?

D'nin hedefi aklı başında, güvenli, kullanışlı, güçlü, vs. bir dil olmaya devam etmek ama Rust gibi dillerle karşılaştırıldığında dağınık bir durumda olduğumuz doğru. Örneğin, başka topluluklar "bu sene şu konulara önem göstereceğiz" deyip gerçekten de o konuların peşinden gidiyorlar, biz ise benzer şeyler söyleyip yine de gidişatı kendi haline bırakabiliyoruz.

Alıntı:

>

Yoksa, rotası belli olmayan bir gemi gibi ortalıkta mı dolaşmakta?

O kadar değil. :)

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]