Thread overview
D dilinin durumu ve D Dili ve Vulkan API
Feb 10, 2020
cos00kun
Feb 10, 2020
cos00kun
February 10, 2020

Herkese tekrar selam.
Uzun zamandır aranızda yoktum tekrar kusura bakmayın. :blush: Ama maalesef işim Bilgisayar sektörüyle alakalı olmadığından zaman zaman böyle kopukluklarıım oluyor. Ama ne yalan söyleyeyim kopamadığım ve unutamadığım tek yer burası.. Bir nevi belkide kürkçü dükkanı burası benim için ;-)

Nerede kalmıştık diyerek bir soru ile tekrar başlayayım kaldığım yerden yani kafa şişirmeye :-p

İlk sorum; malum D dili son zamanlarda nerede duruyor? Dil'in ilerlemesi veya popüler olma durumu nedir? Tarihin tozlu sayfalarına gömülüyor mu veya daha da güçlü bir şekilde devam mı ediyor ? Bu konuda düşünceler nelerdir?

İkinci sorum; Açıkçası Vulkan API ile birlikte D dilinde, bana göre zayıf olduğu daha doğrusu Grafik programlama konusunda yeterince üretim sağlanamadığı bir ortamdan sıyrılıcağı gibi garip bir düşünceye sahip oldum nedense.. Aslında beklentim nasıl ki C/C++ ile DirectX ile Grafik programlama çalışma ortamı neredeyse standart olmuş ise ben de nedense D ile Vulkan API leri çok yakıştırıyorum.. durum bu olunca da böyle bir çalışmanın olup olmadığını merak ediyorum? Ayrıca Dlang'a baktığımda hali hazırda bir Vulkan Binding'inin olduğunu görüyorum. Ama acaba 2016 yılında yapılmış bu Binding, Vulkan'ın yeni sürümlerinde iş yaparmı? veya bu Binding konusunda ben mi bir mantık hatası yapıyorum?

Tekrar aranızda olmamın verdiği mutluluk ile saygılar.. sevgiler..

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 10, 2020

Yani bu listede D dilinin olması bence çok şey ifade ediyor. Ayrıca sıralamada bir hevesle başlanıp sonra bırakılmaması ve stabil halde kalması aslında dilin benimsendiğini işaret ediyor. Her zaman söylüyorum yine söyleyeceğim; Reklamsız olmaz bu işler.. Sonuçta pazarlama bir gerçektir ve gereklidir günümüzde. Beğensek te beğenmesek te gerçek budur bence. Haydi hayırlısı bakalım :-)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 10, 2020

Alıntı (cos00kun):

>

D dili son zamanlarda nerede duruyor? Dil'in ilerlemesi veya popüler olma durumu nedir?

Tesadüf, tam da bugün D'nin Tiobe Index popülerlik sıralamasında 14'üncü durumda olduğunun haberini aldık:

https://www.tiobe.com/tiobe-index/

Tiobe yanılmıyorsam arama motorlarında bazı özel sorgulamalar yapıyor ve dil popülerliğini onların sonuçlarına bağlıyor. Ne kadar güvenilir olduğunu bilemeyiz.

Benim başından beri gözlemim, D hep çok yavaş da olsa sürekli büyüyor. Reklam konusunda iyi olmadığını biliyoruz ama gerçek insanlar gerçek sorunları çözmede başarıyla kullanıyorlar.

Vulkan konusunda benim bir fikrim yok.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]