Thread overview
Yazılım Geliştirmede Yaratıcı Zeka
Sep 08, 2009
esatarslan52
Apr 19, 2013
Salih Dinçer
September 08, 2009

Nette gezinirken denk geldiğim bir yazı. Tarihsel olarak yazı bir kaç ay eski ama benim için yeni bir yazı. Örnek olarak gösterdiği linteki yazıların hepsini okumadım ama okuduklarımın içinde ilginç olanlar var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

'Yazılım Geliştirmede Yaratıcı Zeka'
Yazılım da sanat gibidir, yaratcılığı işin içine kattığınızda kullanıcıya daha güzel deneyimler sunabilirsiniz.
28 Haziran 2009
Bir önceki yazıda kullanıcı deneyiminden bahsetmiştim. Kullanıcıya daha şık, daha keyifli iş yapabileceği, daha az şey yaparak daha çok iş üretebileceği uygulamalar geliştirmenin artık lüks değil beklenti olduğunu yazmıştım.

İşte bunu yapmak kalıpların dışında düşünmeyi, yazılımı bir sanatçı gözüyle elden geçirmeyi gerektiriyor. Bu tip işler için büyük firmalarda ayrı bir ekip var. Google'ın da bildiğim kadarıyla bir "kullanıcı deneyimi" ekibi var. Yapılan işin kullanıcıya ek bir fayda sağlayıp sağlamadığını, kolay kullanılıp kullanılmadığını test ediyorlar. Bu işin neticesi... Asıl önemli olan ise, bunun yaratılma aşamasıdır.

Kullanıcı için zaten olmazsa olmaz olan şey, yazılımın yerine getirmek zorunda olduğu fonksiyondur. Ve bunu nasıl bir algoritmayla yaptığınız onu pek ilgilendirmez. Kabul edilen sınırlar içinde hızlı olması, kullanıcı için yeterlidir. Bu noktada analitik düşünerek gereken algoritmayı geliştirebilirsiniz.

Yazılımdan yeni çağın kullanıcısının beklediği "en iyi kullanıcı deneyimi" ise, bir sanatçı bakışıyla ve yaratıcı zeka kullanarak geliştirilebilir. Bu noktada eğer tek başınaysanız mutlaka yaratıcı yönününüzü geliştirmeniz gerekecektir. Eğer bir takım olarak çalışıyorsanız, ekibinize yaratıcı yönü güçlü birilerini almalısınız.

Buraya kadar anlattıklarımı gerçek yaşamdan bir örnekle toparlamak istiyorum.

Eğer bir MP3 oynatıcı geliştiriyorsanız, uygulamanız MP3 dosyalarını tabii ki en iyi şekilde oynatıyor olmalıdır. Ama bunu yaptığınızda süper bir şey yapmış olmazsınız. Bu zaten asli görevinizdir. Diğer taraftan, eğer uygulama belirli bir şarkıyı oynatırken, şarkı ve şarkıcı isimlerini kullanarak internete bağlanır ve şarkının sözlerini bularak şık bir arayüzle kullanıcıya gösterir, hatta karaoke yapabileceği şekilde şarkıda uygun yerde uygun sözleri ilişkilendirebilirse, işte bu noktada iyi bir kullanıcı deneyimi sunabildiğinizden bahsedebiliriz.

Yazılımda sadece kullanıcı deneyimi değil bazen algoritma geliştirmek ya da yazılımın temel göreviyle ilgili problemi çözmek için de yaratıcı zekaya başvurmanız gerekebilir. İlk defa karşılıştığınız, daha önceki deneyimlerinizle çözemediğiniz ve herhangi bir yerde örneğine rastalayamadığınız bir problem için yeni bir çözüm üretmek, olaya yeni bir açıdan bakmanızı, konuya farklı şekillerde yaklaşmanızı gerektirecektir. Yani yaratıcı zekanızı kullanmalısınız.

Peki, nedir bu yaratıcı zeka? Yaratıcı zekaya sahip misiniz? Yaratıcı zeka geliştirilebilir mi? Yaratıcı zeka kaç yaşına kadar aktif olarak iye yarar?

İşte size yaratıcı düşünmeye iyi bir başlangıç yapabileceğiniz bir site linki: http://www.birdebunudene.com

Bu sitedeki yaratıcı düşünmeyle ilgili yeni yazı ve etkinliklerden haberdar olmak istiyorsanız, yaratıcı düşünce facebook grubuna (http://www.facebook.com/group.php?gid=86713590980) üye olun.

Hoşça kalın.
Kadir Çamoğlu

YAZININ ORJİNALİ (http://www.chip.com.tr/blog/kadircamoglu/yazilim-gelistirmede-yaratici-zeka_2980.html)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 08, 2009

Yazı için teşekkürler... Doğru: Bazı programlar (ve başka şeyler de) nasıl olduğu tam tarif edilemeden "bir başka" oluyorlar. :)

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

April 19, 2013

Sanırım bu bilim ve bu konuda uzmanlar yetiştiriliyor. Hatta görsel medyada, özellikle reklam sektöründe doğuştan yetenekli insanlar el üstünde tutuluyor olmalı. Bence burada önemli bir husus var, programcının bu yeteneğe sahip olmaması zorunluluğu. Çünkü programcılar belki binlercedir ama bu tür insanlara oranla 10'da 1'i bile değildir.

Bu arada siteye ulaşılamıyor ama şurada belgelilik (archive) tutulmuş:

http://web.archive.org/web/20100413123439/http://www.birdebunudene.com/

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]