November 01, 2021

Selam ben makine mühendisliği öğrencisiyim ve liseden beri yazılım ile haşırneşirim.Kendime hızlı ve her ihtiyaca uygun bir programlama dili arıyorum.D ve Rust arasında kaldım.Haftasonu projesi olarak arasıra basit oyunlar yapıyorum ve ortaya görsel bir şeyler çıkarmayı seviyorum.Aynı zamanda bu işten para kazanabileceğimi düşündüğüm için uzun yıllar işimi görebilecek bir dil arıyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim.

November 01, 2021
On 11/1/21 7:32 AM, mustafa wrote:

> Selam

Hoşgeldin! :)

> hızlı ve her ihtiyaca uygun bir programlama dili
> arıyorum

D, Rust, ve başka bir çok dil hızlı işleyen program üretiyor.

Hızlı derleme konusunda D hâlâ en iyilerinden birisi. D'den daha hızlı derlediğini duyduğum diller de duyuyorum ama onları tanımıyorum.

Buna rağmen, D'nin en üstün olanaklarından olan şablonlar vs. aşırı kullanıldığında D'nin derlemesi de yavaşlayabiliyor. Ama yine de süper: On adet programımın (birim test programlarıyla 20 kabul edilmeli) düzinelerce kaynak kodundan oluşan projem 40 saniyede derleniyor. :)

> D ve Rust arasında kaldım.

D uzun yıllardır bizimle ve yavaş yavaş büyümeye devam ediyor. Buna rağmen, D'nin adını duymuş olan programcı bulmak şans. :) (Senin nereden duyduğunu merak adiyorum.)

Rust'ın adı ise heryerde. Özellikle çok büyük olan C++ camiasının gözü Rust'ın üzerinde. C++'tan kaçabilseler en iyi dil olarak Rust'ı görüyorlar. (Bunun arkasındaki en büyük etken, D'nin çöp toplayıcı kullanıyor olması. C++'çılar çöp toplayıcı konusunda taviz vermezler.)

D'yi çok severek ve hâlâ büyük heyecanla işe yarar programlar yazmak için kullanıyoruz ama bir türlü D'nin neden üstün olduğunu belirleyemiyoruz. Pazarlamamız da zayıf. Bu nedenle programcı sayımız yüksek olmadığından kütüphanelerimiz her ihtiyacı karşılamıyor. vs.

Rust'ın hikayesi belirli: Çöp toplayıcı kullanmadan bellek güvenliği... Pazarlaması süper. Bu sayede çok sayıda iyi programcıyı çekerek çok kullanışlı araçlarla (IDE, vs.) ve kütüphanelerle çok kullanışlı bir olay sunuyorlar.

D forumlarında yakın zaman önce "Neden Rust'ı değil de D'yi seçtiniz" diye bir konu açılmıştı. Belki oradan da cevaplar bulunabilir:

  https://forum.dlang.org/thread/xqluwkwixycbqfknplzf@forum.dlang.org

Ali