March 17, 2022

Git sürüm kontrol sistemi ile ilgili kaynak olarak İngilizce dilinde yazılmış bir kitap olan Pro Git tavsiye edilmekte, soldaki dil seçeneklerinden Türkçe seçilerek Türkçe'ye çevrilmiş kısmı incelenebilir.
Kitapta okuduğum bir yerde Git ve Github arasında bazı farkların olduğundan bahsediyordu. Kitabı otobüste okuyalı hayli zaman geçti ve sonra da bakmadım, bu sebeple hatırlayamadım.
Eğer git 'i öğrenen birinin Türkçe dilinde hazırladığı bir belge görmek istiyorsak Fahri HAYRİOĞLU 'nun hazırladığı notlara da bakılabilir.

Şimdi de GitHub 'ı öğrenme kısmına geçelim:

Github sitesini kendi kılavuzlarından İngilizce dilinde öğrenebiliyoruz. Galiba Türkçesi henüz hazırlanmadı ya da ben bulamadım.

Ek olarak

Kaynaklarından da bu konuda kendini gelişime açık hissedenler (-ben-) de yararlanabilirier.

March 17, 2022
On 3/17/22 06:59, İsmail Emre ARIKAN wrote:

>   Eğer git 'i öğrenen birinin Türkçe dilinde hazırladığı bir belge
> görmek istiyorsak Fahri HAYRİOĞLU 'nun hazırladığı
> [notlara](https://fatihhayrioglu.com/surum-kontrol-sistemi-git/) da
> bakılabilir.

Şimdi baktım. Sağolsun, yazar şöyle başlıyor: "arkadaşların yardımı ile yavaş yavaş öğrenmeye başladım." Sonra git'in merkezî değil, dağıtık olduğunu okuyoruz. Sonra ancak git'i zaten bilenlerin anlayabilecekleri Git Data Transport Commands çizelgesini görüyoruz ve bir liste git komutu...

Ben çalıştığım şirkette profesyonel git eğitimi aldım, arkadaşlardan yardımlar aldım, yukarıdakine benzer bir düzine kadar yazı okudum. Hatta, öyle yazıların git'i anlatamadıklarını söyleyen başka yazılar okudum ve yine de anlamadım. (O yazılar da temelde komut listesi içeriyorlardı.) Anlayabilenlere helal olsun! :)

Bir de üstüne github'ın "pull request" kavramı var. (Aynı mantık gitlab'de "merge request"tir.) Pull request bu kadar tetmel bir kavram olduğu halde komut satırında çalışan git komutunda pull request ile ilgili hiçbir şey yoktur! Ne?

(git'i tamamını hâlâ anlamadan senelerdir kullanıyorum. Hatta, 'git add -p'yi bile kullanabiliyorum. :) )

git'in bir liste komut verilerek öğrenileceğini sananlar ya henüz git'i bilmiyorlar (yukarıdaki yazarı bunu baştan söylediği için tebrik ediyorum) ya da git'in öğrenilmesinin ne kadar zor olduğunu bilmiyorlar. Yani, git'i öğrenip kullanmaya başlamışlardır ama iki farklı kavram arasında öğrenme açısından büyük farklar olabileceğini bilmiyorlardır.

Karamsar olduğumun farkındayım ama "anlaması çok zordur bak burasına çok dikkat et" dendiğinde daha kolay öğrenileceğini düşünüyorum.

>   * [Introduction to GitHub /(GitHub /'a
> Giriş/)](https://lab.github.com/githubtraining/introduction-to-github)

O iyi olmalı: İş üzerinde öğretmeye çalışacakmış gibi duruyor... du... ama şanssızlık, "500: Something went wrong" hatası aldım.

>   * [Communicating using Markdown /(MarkDown Kullanarak İletişime
> Geçmek/)](https://lab.github.com/githubtraining/communicating-using-markdown)

Markdown başka yerde işe yarayan basit bir metin görüntüleme yöntemi. Bilinmeli. (Ya da benim hep yaptığım gibi, kullanıldığında bir yerlerden bakıp tekrar hatırlanmalı. :) )

>   **Ek olarak**
>     * [First Day on GitHub /(GitHub'da İlk
> Gün/)](https://lab.github.com/githubtraining/first-day-on-github)
>     * [First Week on GitHub /(GitHub'da İlk
> Hafta/)](https://lab.github.com/githubtraining/first-week-on-github)

Onlara bakmadım ama isimleri mantıklı: Basit kavramlardan başlayarak "github'da ilk haftanız" dediklerine göre iş üstündeyken bile bir hafta boyunca yeni kavramlar çıkacakmış. (Bana sorarsanız, iki yıl sonra bile ne olduğunu anlamadığınız garipliklerle karşılaşacaksınız. Örneğin, "headless" durumu benim için öyleydi.)

Bitmiyor: 'git merge' mü 'git rebase' mi? Ha ha! :) Bitmez...

Ali