Thread overview
Reconciler pattern'i
Oct 06, 2022
Erdem
Oct 06, 2022
Ali Çehreli
Oct 07, 2022
Salih Dincer
Oct 07, 2022
Ali Çehreli
Oct 12, 2022
Erdem
Oct 12, 2022
Ali Çehreli
October 06, 2022

Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba,

Isyerindeki projemizde birden fazla nokta database'imiz olacak ve bu database'lerin ayni iceriklere sahip oldugundan emin olmak istiyoruz. Herbirini hep ayni durumda tutmak istiyoruz. Diyelimki bu database'lerden biri internetten koptu, baglantisi geri geldigi anda hem buna yapilan insertion'larin hemde bu surec icinde diger database'lere yapilan insertion'larin zamana gore tutarli bir sekilde ayni duruma donmesi bekleniyor.

Is yerindeki ustum olan yazilim mimari bana reconciler patternini incelememi soyledi gonderdigi kaynaklara bakiyorum fakat cok bir sey anlayamiyorum.

https://medium.com/@rajesh1.ojha/real-time-event-stream-reconciliation-pattern-35d2ba949da6

https://www.learnsteps.com/what-is-reconciler-pattern-and-how-terraform-uses-it/amp/

Bu konuda tecrubesi olan oldumu acaba. Bir video, bir makale veya bir kitap bolumu onerebilirmisiniz.

Bunun D dilinde protipini yapabilecegim bir kutuphane varmidir?

Saygilarimla
Erdemdem

October 06, 2022
Selam! :)

On 10/6/22 07:41, Erdem wrote:

> birden fazla nokta database'imiz olacak ve bu
> database'lerin ayni iceriklere sahip oldugundan emin olmak istiyoruz.
> Herbirini hep ayni durumda tutmak istiyoruz.

Şu terimleri düşünüyorum:

  database replication
  distributed database
  database coherency

Bu iş günümüzdeki database programlarıyla hallediliyor olmalı. (?)

> reconciler patternini

Bilmiyordum. Verdiğin yazılara bakınca sanki sizinki gibi değil de günümüzün buluta hızla akmakta olan olaylarının bir araya getirilmeleri ile ilgiliymiş gibi geldi. (?)

> incelememi soyledi gonderdigi kaynaklara bakiyorum fakat cok bir sey
> anlayamiyorum.

Yazılar pek iyi değil de ondan. :/

Ali


October 07, 2022
On Thursday, 6 October 2022 at 16:09:07 UTC, Ali Çehreli wrote:
> > reconciler patternini
>
> Bilmiyordum. Verdiğin yazılara bakınca sanki sizinki gibi değil de günümüzün buluta hızla akmakta olan olaylarının bir araya getirilmeleri ile ilgiliymiş gibi geldi. (?)
Peki uzlaştırılan nedir? Veriler ile onların tutulduğu fiziksel bölgeler mi?

Hoş geldin Erdem...
October 07, 2022
On 10/7/22 06:14, Salih Dincer wrote:
> On Thursday, 6 October 2022 at 16:09:07 UTC, Ali Çehreli wrote:
>> > reconciler patternini
>>
>> Bilmiyordum. Verdiğin yazılara bakınca sanki sizinki gibi değil de
>> günümüzün buluta hızla akmakta olan olaylarının bir araya
>> getirilmeleri ile ilgiliymiş gibi geldi. (?)
> Peki uzlaştırılan nedir? Veriler ile onların tutulduğu fiziksel bölgeler
> mi?

Hiçbir şey bilmeden bir senaryo uyduruyorum: Farklı sürücülerde farklı olaylar oluyor: DNS çözünümü ile ilgili bir istek üzerine "şu IP adresteki istemci korno.com'um adresini sordu". Az sonra korno.com "şu IP adresteki kişi bağlandı", ve daha sonra korno.com bir timeout'tan sonra "şu kişinin son etkileşimi şu zamandaydı", vs.

Bu bilgiler bütün varlığı insanların etkileşimleri üzerine bilgi toplamak olan firmalar tarafından satın alınabilsin diye bulutta bir yerlere akıtılıyor. Günümüzde veri herşey ya... :) Sorun, farklı sürücülerin gönderdiği farklı olayları ilişkilendirmek. Sonunda örneğin yuzsuzkitap.com gibi bir firma "şu IP adresteki kişinin kornoya ilgisi başlamış, ben ona korno vs. kitaplarının reklamlarını göstereyim" diye para kazanıyor.

Bunları "reconcile" sözcüğünün anlamından yola çıkarak ve Erdem'in verdiği bilgisizce yazılmış bloglara hızlıca göz gezdirerek uydurdum.

Ali


October 12, 2022
On Friday, 7 October 2022 at 13:14:17 UTC, Salih Dincer wrote:
> On Thursday, 6 October 2022 at 16:09:07 UTC, Ali Çehreli wrote:
>> > reconciler patternini
>>
>> Bilmiyordum. Verdiğin yazılara bakınca sanki sizinki gibi değil de günümüzün buluta hızla akmakta olan olaylarının bir araya getirilmeleri ile ilgiliymiş gibi geldi. (?)
> Peki uzlaştırılan nedir? Veriler ile onların tutulduğu fiziksel bölgeler mi?
>
> Hoş geldin Erdem...

Hos gorduk Salih, gercekten kusura bakmayin uzun bir ara verdigim icin umarim daha etkili olabilirim. Bel fitigi biraz buyudu benim oturmak baya sikinti oldu. Para dolayisiyla oturarak calismak zorunda oldugumdan ilk biraktigim sey bizim forum oldu Biraz vicdan azabida oluyor tabi. 20 kilo verdim bu surecte biraz daha oturabiliyorum onerilmediginden hala amiliyat olmadim bakalim nereye gidecek kusura bakmayin ama gercekten gorusmelere katilamadigimdan dolayi ozur dilerim.

D ile yazdigim projeme geri dondum biraz duzelince oturma isleri. Son 4-5 aydirda 16 yasindaki yigenime Ali Abinin kitabindan ilerliyerek haftada 2 saat filan ders veriyorum. D komunutisine tek yaptigim katki bu ve isyerinde surekli D'yi anlatmam herhalde. Aslinda dersler o kadar iyi gidiyor ki daha fazla ogrenci alip buyutmeyi istiyorum. Boylece hem yigenimi biraz daha tesvik etmis olurum hemde az mi odev veriyorum onu anlarim. En son 2 boyutlu dizilerdeyiz.


Uzlastirilan veri bizim "Surface log" dedigimiz bir veri. Snow groomer dedigimiz kar kureyen araclar var su bagintidan gorulebilir https://www.howitworksdaily.com/how-do-snow-groomers-keep-slopes-ski-ready/ .
Bunlar kari kurerken bir birine baya yakin alanlarda calisabiliyorlar. Biz sensorlerimizle kari dogru seviye getirip getirmediklerini anlayabiliyoruz ve bu yukseklik verisi ile yeni bir yuzey olusturuyoruz. Keske  base64 ile filan bir resim paylasabilsem bizim programi daha iyi anlatabilirdim. Her makine bir raster data ile bir yuzey(surface) olusturuyor ve bu raster datalarinin bulut uzerinden paylasilmasi isteniyor.

Cok kotu anlattim ya :(











October 12, 2022
On 10/11/22 23:50, Erdem wrote:

> 20 kilo verdim

Büyük başarı! :)

> onerilmediginden hala amiliyat olmadim

Bazı durumlarda kasları güçlendirmek yetebiliyor. Önerildiği halde ameliyat olmayan ve yalnızca bel hareketleriyle durumu kurtaran birisini tanıyorum. Tabii her durum farklı... (Teşhis ücretini muasebeye bırakırsın. :p )

> haftada 2 saat filan ders veriyorum

Süper. :)

> Cok kotu anlattim ya :(

İyi anlattın ama benim bilgim yok. :/

Ali