Öncelikle, hoşgeldin LambdaCore! :)
Alıntı (LambdaCore:1412888734):
> Ben aslen bir programcı değilim. Makine mühendisliği öğrencisiyim. O yüzden bir sürü programlama dili bilmiyorum.
Doğrusu, ben de öyle. İyi bildiğim diller C, C++ (C++11'de deneyimli değilim), ve D. İşte Python da kodlamam gerekebiliyor. O zaman Google'laya Google'laya yazıyorum. :) Başka diller hakkında bilgim var ama genelde o dilleri başka dillerden ayırdeden özellikleri oluyor ve hep kulaktan dolma.
Alıntı:
> Yani yapacağım işe göre dil seçemek bana uygun değil.
Yapacağı işe göre dil seçen süper insanlar da vardır ama sanıldığı kadar yaygın olduğunu düşünmüyorum. Kimse daha uygun diye baştan yepyeni dil öğrenmiyor. Genellikle, projenin ana elemanları hangi dilleri biliyorlarsa o dillerde yazılıyor.
Yakından tanıdığım bir proje seneler önce C ile başlamış sonra üzerine bir C++ katmanı gelmişti. Hem C hem de C++ çok külfetli olduklarından iki sene önce projeyi baştan Python'la yazmaya karar verildi. Bu tasarımı yapan ve olayın en içinde olan insanlar çok keyifle çalıştılar ve ortaya güzel bir şey çıkarttılar ama şimdi birden fazla olması gereken Python programlarının acayip yüksek bellek gereksinimleri nedeniyle büyük sıkıntı çekiliyor.
Yani, oturup C ve C++'ın değil Python'un uygun olduğuna karar verenler sonunda şaşırıp kaldılar.
Burada D'nin bir avantajı ortaya çıkıyor: C kadar alt düzey ama Python ve diğer diller kadar da üst düzey. Dolayısıyla sistemin hızlı olması gereken yerlerinin C ile ama diğer yerlerinin örneğin Python ile yazılması gerekmiyor. Tek dil yetiyor.
Alıntı:
> C,C++, D gibi dilleri kimler kullanıyor gerçekten?
1996'dan beri çalıştığım hiçbir yerde C ve C++'tan başka dil kullanmadım. (Azıcık Python ve diğerlerini saymıyorum.)
Alıntı:
> Bugün C++, D gibi dillere yatırım yapanlar, karşılığını bulurlar mı?
C, C++, Java, C#, vs. diller hiç ölmeyecekler. Bu dillere bağlı olan çok teknoloji var.
D yaygın olmadığı için sonunda ne olacağından emin değiliz. Ancak, her zaman söylediğim gibi, ona yapılan yatırımın hiçbir zaman boşa geçeceğini sanmıyorum. D modern programlama dillerinde bulunan çok sayıda kavram içeriyor. Ben D ile ilgilenmeye başlayalı beri çok şey öğrendim.
Sonunda D yok olsa bile öğrenilen kavramlar boşa gitmeyecekler.
Şuradaki firmalar D'ye yatırım yapmış durumdalar:
http://wiki.dlang.org/Current_D_Use
Alman firması Sociomantic geçende bir İngiliz firması tarafından satın alındı. Sociomantic yalnızca ve yalnızca D kullanıyor. Hikayelerini DConf 2013 ve 2014'te çok dinledik. :)
O listedeki firmalardan EMSI de D'nin kendileri için yararlarını DConf 2014'te anlattı.
İşin güzeli, bütün bu firmalar D'nin yetersiz taraflarını da hiç çekinmeden gösteriyorlar ve hatta bazen Walter'a çok kızıyorlar ama yine de D'yi kullanıyorlar.
Ali
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]