Thread overview
Website geliştiriciliği
Feb 25, 2018
Serdar
Feb 25, 2018
kerdemdemir
Feb 25, 2018
Serdar
Feb 25, 2018
kerdemdemir
Feb 26, 2018
zafer
Feb 26, 2018
Serdar
Mar 30, 2018
Serdar
Apr 07, 2018
zafer
February 25, 2018

Selam herkese yine internette meraklı meraklı gezinirken aklıma bir şey geldi ve biraz irdeledim bu konuyu şöyle ki website yapımında kendimi geliştirmek istiyorum Türkiye de baya popüler olduğundan bilgiye ulaşmak da pek zor olmaz gibime geliyor sorun şurda baktığım zaman kaynaklarda hep 3/4 saatte ezber bir şekilde step by step tarzında kendi sitenizi kurabiliyosunuz ama ben daha çok işin temelini ve mantığını çözmek istiyorum ilerde çok farklı konular için siteler kurabilecek düzeyde olmak istiyorum e-ticaret siteleride dahil anladığım kadarıyla HTML ve CSS öğrenmem gerekiyor bende buradan başlamaya kara verdim bu noktada sizin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum daha doğru bir şekilde ilerleyip kendimi geliştirmem için ne yapmam gerekiyor yada bu noktada işlerin nasıl yürüdüğü, bu işteki püf noktaların neler olduğunu buradan paylaşırsanız çok sevinirim şimdiden yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim :)

Serdar

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 25, 2018

Ben ilk çalıştığım yerde C++ projesi alamadığımızdan dolayı kısa bir süre Java ile web geliştiriciliği yapmıştım(kısa bir süre sonra C++ olmadığı için işi bıraktım). Zafer hoca filan daha ilgili ama bende bildiğim kadar anlatayım.

Bu website leri iki önemli kısma ayrılıyorlar. Ön uç ve arka uç(front end , back end). Ön uçda senin dediğin teknolojiler html, css ve javascript kullanılıyor. Ön uçda yazdığın kodlar kullanıcıların tarafından indirilip kullanıcının bilgisayarında çalışıyorlar.

Ne kadar çok herşeyi kullanıcı tarafına itmek istesekte server'da yapmamız gereken işler var örneğin database. Kullanıcı şifreleri gibi bilgileri serverımızda tutuyoruz.

Bu web işleri artık en yaygın şeylerden biri olduğu için hemen hemen her dilin bir platformu var. Hatta bizim kütüphane konusunda pek zengin olmayan D mizin bile vibe-d diye benim çok başarılı bulduğum bir platformu var. Bunun yanı sıra javada strutz-sprint, #C 'da .Net benim bildiğim bir kaç platform.

Bu platformlar ön uç ve arka uçu birbirine bağlıyorlar, database için kolaylıklar sağlıyorlar ve daha saymadığım bir çok genel işleri kolaylaştıracak olanaklar sağlıyorlar.

Eğer işin mantığı çözmek istiyorsan bu platformlarla ilgili bir kitap okumanı tavsiye ederim. Böylece baştan sona, ön uçtan arka uca bilgin olur. Birde php'den uzak durmanı tavsiye ederim :).

Ben ne yazık ki ingilizce kitaplar biliyorum "java spring" ve "vibe-d" için ".net" için ise hiç bir fikrim yok.

Türkçe şunu buldum:
http://www.kurumsaljava.com/2013/12/27/yeni-kitabim-pratik-spring/.

İngizce spring için şu kitap çok meşhurdur : "Spring in Action"
Vibe-d için ise şu kitap çok iyi : "D Web Development"

Erdemdem

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 25, 2018

evime yakın bir yerde bilgisayar programcılığı ile ilgili kitapları satan bir yer var ordan edinebildiğim kitapları alıp okuyacağım en kısa sürede ama back end kısmını kendim yapıp front end i postalayacağım birisi yok yani ikiside bana düşecek şöyle bi bakınca aslında amacım biraz da elime az da olsa para geçmesi ufak çaplı çevremdekilere istek üzerine bir site yapabilecek duruma gelmek istiyorum anladığım kadarıyla javascript öğrenmem şart dediklerin bazı şeylerin oturmasında çok yardımcı oldu erdem abi sağol ama biraz daha detay gerekiyo gibi bana mesela javasc yerine python kullanılabilirmi yada php den neden uzak durayim tarzında :) onu baya bi merak ettim yada ilk olarak nereden başlamalıyım gibi şeyler

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 25, 2018

Alıntı:

>

javasc yerine python kullanılabilirmi

Kullanıcının bilgisayarına indirilen html,css,js(javascript) kodları tarayıcı tarafından çalıştırılır. Benim bildiğim kadarıyla hiç bir popüler tarafıcı python kabul etmiyor.

Alıntı:

>

php den neden uzak durayim

Ben kullanmadım ama arkadaşlarımdan çok duyuyorum en son Zafer Hoca'da arkadaşının kötü bir tecrübesinden bahsetmişti kendisi şu anda PHP'den vibe-d 'ye geçiriyordu eski PHP sitesini. Birde stackoverflow'da en kötü programlama dili gibi bir başlıktahttps://stackoverflow.com/questions/961942/what-is-the-worst-programming-language-you-ever-worked-with
ilk sırada PHP geliyor.

Alıntı:

>

ilk olarak nereden başlamalıyım

Bende bilemedim ki mangala oyunu yapacaktı arkadaşlar eğer başlamamışlarsa sen başlayabilirsin. Ve ya başlamışlarsa daha iyi onlara katılır bir şeyler eklemeye çalışabilirsin. Benim "isim şehir" fikrim vardı onu yapabilirsin. Bir tavsiyemde şu olabilir JQuery ve angularJS gibi java script kütüphanelerine bakabilirsin.

Şunlar belki işine yarar.

https://www.w3schools.com/jquery/tryit.asp?filename=tryjquery_hide
https://www.w3schools.com/angular/tryit.asp?filename=try_ng_intro

Erdemdem

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 26, 2018

Alıntı (Serdar):

>

ilk olarak nereden başlamalıyım gibi şeyler

Nereden başlamak, programlamaya başlayacak kişilerin sıkça sorduğu bir sorudur. Oysa oturup biraz düşünsek cevabı oldukça basittir. Örneğin bir kitap okumaya nereden başlarsın, yada bir film izlemeye veya bir müzik dinlemeye. Bunlar gibi her şeye en başından başlamak makbul olanıdır ;-)

Seviyeni bilmediğim için sallamasyon bir öneride bulunmak istemiyorum. Ancak kendi seviyeni belirledikten sonra nasıl bir yol çizmen gerektiği ile ilgili internette bol miktarda yazı, resim ve videolar mevcut. Tabi ki bizde burada elimizden geldiğince yardımcı oluruz. En azından kendi adıma yardımcı olurum diyebilirim.

Ben tamamen D'nin web tarafına yöneldim diyebilirim. Bunun için bol miktarda Vibe.d ile çalışıyorum. Bu arada PHP konusunda bir yanlış anlamayıda düzeltmek isterim. PHP'nin kötü olduğunu düşünmüyorum. Bana göre her dil güzeldir ve iyi programcıların elinde oldukça güzel işler çıkarırlar ancak her dili kendi çerçevesi içinde değerlendirmek gerekir. Neyse bu uzun mevzuya girmeyeyim. Kısaca PHP gayet güzel ve geniş bir topluluk tarafından ilgi gösterilen bir dildir. Unutmayın PHP olmasa facebook olmazdı. Gerçi facebook olmasa çok büyük bir kayıp olacağını düşünmüyorum ama neyse. Ben dilin programcıyı seçtiğini düşünüyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

February 26, 2018

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler :) c dilinde kendimi biraz geliştirmiştim bu da programlamanın mantığını kavramama yardımcı oldu daha sonra python da ilerlemeye çalıştım ve az da olsa bir bilgi birikimim var şu anda javasc'e bakıyorum karşıma çıkan sorunları da burada tekrar dile getiririm :)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 30, 2018

internette hazır website mimarı denilen şeyler olduğunu keşfettim :) godaddys yada wix gibi siteler hazır tasarımları size sunuyorlar ve 1 satır bile kod yazmadan yüzlerce farklı tasarım oluşturabiliyorsunuz bu bana pek sağlıklı gelmedi tabi ki ama uzman bir görüş almakta fayda var dedim kendi HTML kodlarımızı siteye gömmek daha mı yararlı olur yoksa amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok diyip bu hazır sitelerimi kullanmalımıyız? alan adını satın alınca fark anlaşılmıyor bile hatta hata payı daha az gibime geldi.
1/2 saat içerisinde profesyonel görünümde, bir firma için website yapılabiliyor ki türkiyede firmalara yapılan websitelere baktığımda bu tasarımlar üst düzey kalıyor bile diyebilrim anlamadığım şey firmalar binlerce lira ödeyerek site yaptırıyorlar ancak en lüks denilebilecek site bile 5 yıllı masrafıyla 600/700 tl yi geçmyor.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

April 07, 2018

Alıntı (Serdar:1522446000):

>

... yeniden keşfetmeye gerek yok diyip bu hazır sitelerimi kullanmalımıyız? ...

Öncelikle kendime bu konuda uzman diyemem. Bende buradaki herkes gibi meraklı bir öğrenciyim ve öğrenmeye devam ediyorum.

Yeniden keşfetme konusuna gelirsek, eğer amacın web sitesini kendi işin için bir araç olarak kullanmaksa pek tabi ki mevcut hazır sistemlerden işine yarayan bir tanesini kullanabilirsin. Hatta bu sana zaman ve emek tasarrufu sağlayacaktır.

Ancak amacın web programlama öğrenmek ise kolları sıvayıp bu işe kendin girmelisin. Sistemi kendi başına inşa etmek ve parçaları kendi tecrübe ve hayal gücünle birleştirmek istiyorsan hazır sistemler sana bir fayda sağlamayacaktır. Bu arada pekala bu parçaları yanlış şekilde birleştirip ortaya berbat ürünlerde çıkarabilirsin. İşte bu noktada devreye tecrübe ve sanatkarlık giriyor. Güzele ve daha iyisine olan merakın seni kamçıladıkça ortaya çıkardığın işler güzelleşecek ve teknik olarak zamanla çok daha iyi bir hale gelecektir.

Alıntı (Serdar:1522446000):

>

... anlamadığım şey firmalar binlerce lira ödeyerek site yaptırıyorlar ...

Firmaların bu tür seçimleri için bir çok farklı sebep olabilir;

Bana göre birinci sebep destek olayı, özellikle firmalar satın aldıkları bir ürünle ilgili sorumlu olacak bir firma isterler. Böylece bir sorun çıktığında veya sistem üzerinde güncelleme yapmak istediklerinde karşılarında bir muhattap bulabilirler.

İkinci bir sebep firmaya özel bir takım eklentiler isteniyor olabilir. Örneğin firmanın ürün bilgilerini firma programından alıp sitede gösterebilen bir eklenti yapılması isteniyor olabilir.

Bunun gibi sebeplerle özel web siteleri nispeten daha pahallı ve daha fonksiyonel olur. Umarım aklındaki soruların cevabını biraz da olsa verebilmişimdir. Eğer programlama öğrenmek istiyorsan bence doğru yerdesin.

Bu arada çalışmalar nasıl gidiyor? Son olarak JavaScript çalıştığını söylemiştin. Çalışmalarını Github gibi bir yere koyarsan hem hatalarını düzelten birileri çıkar hem de kodlama tekniğini geliştirmen için tavsiyeler alabilirsin.

Ayrıca JavaScript tarafında yardıma ihtiyacım olan bir konu var eğer ilgilenirsen sorunum şöyle. Çalıştığım firmada ödemeler için web tabanlı bir uygulamamız var. Ödeme açıklaması ve tarih bilgisini bir liste olarak sayfada gösteriyor. Örneğin şöyle;

Alıntı:

>
  • Yapı kredi bankası 50.000 TL ödeme yapılacak 15/04/2018
  • Garanti bankası 50.000 TL ödeme yapılacak 23/04/2018

Benim istediğim tarih yerine "Bugün, Yarın, İki gün sonra, Üç gün sonra, Haftaya, Önümüzdeki ay" gibi ifadeler kullanılsın. Bunu bir JavaScript fonksiyonu ile yapmak istiyorum. Yardımcı olabilir misin?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]