Thread overview
Bir konu üzerinde odaklanmak.
Jul 18, 2018
hsencan
Jul 19, 2018
Salih Dinçer
Jul 19, 2018
kerdemdemir
Jul 20, 2018
hsencan
Jul 28, 2018
Salih Dinçer
July 18, 2018

Merhabalar,
Şu sıralar aklıma çokça takılan bir düşünce var. Ve açıkçası doğru yanıtı kendi açımdan bulamadım. Programlamada tek konu üzerinde odaklanmak. Durumu şu şekilde izah ediyim: Bu yaz linux yaz kampında Python ile 2.Düzey programlama kursuna katılmaya hak kazandım.
Tabi çok sevindim. Ama aklıma şu soru takıldı. Burada öğreneceğim konuları ileride bir oyun geliştiricisi olarak ne kadar kullanacağım. Ve burada geçirdiğim vakit yerine asıl yapmam gerekene odaklansam daha mı iyi olur. Bu soruları çevreme danıştığımda onlar bana bu tür etkinliklerin çok iyi olduğunu sadece yazılım öğrenmek değil aynı şekilde yeni insanlar ile tanışarak ufkumu genişletebileceğimi söylediler. Bana da çok mantıklı geldi. Bu konuda büyüklerim olarak sizlere de danışmak istedim. Bu konuda sizler ne düşünüyorsunuz ?

Teşekkürler.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 19, 2018

Yeni tanıştığınız insanların sizin ufkunuzu farklı noktalara çektiği doğru. Peki bu odaklanmak isteyeceğiniz nokta mı tartışılır? Yani seçici olmakta fayda görüyorum. Nasıl bir kitapçıya girdiğinizde vaktinizin yetmeyeceği kadar çok kitap varsa ve siz bunların içinden bazısını seçiyorsanız yine yakın çevrenize alacağınız insanları da bu şekilde seçerek yaklaştırmalısınız.

Yine de önce aile ve Barış Özcan'nın çektiği çakıl taşı vidyosundaki gibi büyük taşları. Çünkü bunları hem sayısı az hem de siz büyükleri hallettikçe geriye kalan zamana/boşluğa küçüklerini yerleştirmek daha kolay oluyor...:)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 19, 2018

Bazı kurslar "şu kadar haftada programcı yapıyoruz" diyorlarmış. O tabii ki olamaz; eğer seninkinde de öyle şeyler varsa pazarlama taktiği olarak kabul et ve boşver. Ama sana söylenenlere katılıyorum: başkalarıyla etkileşmek çok yararlı oluyor. Aklıma gelen uzaktan ilgili noktalar:

  • Amerika'da bazı şirketler işe girme mülakatlarında neredeyse "kalk tahtaya" şeklinde sözlü sınav yapıyorlar. (White board testing.) (Bazı firmalar bu konuyu fazla abartmış olduklarından tepkiler artıyor ama sınavlar hâlâ devam ediyor.) Bu mülakatlara çalışmak için her şeyi bir kenara bırakıp algoritma kitabını belki de onuncu kere tekrar okumaya başladığımda bir arkadaşım bu saçma işi bırakmamı ve asıl yapmak istediğim işlere odaklanmamı söyledi. Böylece hem asıl işim olan programcılığa devam etmiş olacaktım, hem ne de olsa yeni şeyler öğrenecektim, hem de "kalk tahtaya" sınavlarına kimse farketmese de kendimce karşı çıkmış olacaktım. :) Yani, burada senin "asıl yapmam gerekene odaklansam" fikrine katılıyorum. Ama...

  • Ne zaman başka programcılarla bir araya gelsem ve küçücük de olsa bir bilgi kırıntısı edinsem, o bilgi bir kaç gün içinde kesinlikle karşıma çıkıyor. Örneğin, zamanında bir iş görüşmesinde bana mülakat yapan kişinin söylediği bir şey bir kaç gün sonra başka şirketin mülakatında işime yaradı; hem de doğrudan! İkinci şirket bana "şöyle bir durumda ne yapardın" dedi ve ben de yanıt olarak birinci şirketin söylediğini verdim. (Dürüstlük önemli olduğundan kendi fikrimmiş gibi rol yapmadım ve dürüstçe "bu konuyu daha bir kaç gün önce bir arkadaştan duymuştum" dedim.) (Konu şuydu: Programınızda kullandığınız hatalı bir kütüphane sizin programınızı göçürüyor ve müşteriler bu yüzden sizi suçluyor; ne yaparsınız? Bir çözüm: Kütüphaneyi farklı bir servise taşırsınız ve o servisi örneğin REST arayüzüyle kullanırsınız. Kütüphanenin göçürdüğü şey artık asıl programınız değil, bu yeni servistir. Gerektikçe servisi baştan başlatırsınız. Asıl programınız sağlamdır.) Tabii bu yalnızca bir örnek: her düzey insanla yapılan her çeşit iletişim kesinlikle yararlı oluyor.

  • Sosyal (dostane, hoşsohbet, vs. anlamında) olmayı öğrenmek gerek. Ben eskiden çok yabaniydim ama son zamanlarda bir çok kişiden çok sıcak olduğumu duyuyorum. Eskiden kimseyle konuşmaz, oturur, konuyu dinler, ve giderdim. (Üniversitede yalnızca bir iki yakın arkadaşım olmuştu; büyük hata!) Öyle olmamalı. Biraz kuyrukta veya otobüste tanıştığı insanın hayatını öğreniveren anneler gibi olmalıyız. :) Kurs veya konferans gibi buluşmalarda insanlara yaklaşıp "nasıl gidiyor", "ne tür programlar yazıyorsunuz", "hangi dilleri seviyorsunuz", gibi konu açmalıyız. Genelde Amerikalılar bu konuda çok iyi sayılırlar: Çok hoş sohbet ve çok paylaşımcılar. Belki de genelliyorumdur ama bu sene Münih'teki Almanlar'da bunun böyle olmayabildiğini gördüm. İki örnek:

** Münih D buluşmalarını düzenleyen iyi niyetli insanlar bir buluşmayı DConf'un bir önceki akşamına ayarladılar ve DConf'a gelenleri de çağırdılar. Biz de 20-30 kişi hem de toplu taşıma araçlarına filan binerek buluşmaya gittik. Neredeyse hiç sohbet olmadı. Herkes kısa kısa yapılan sunumları izledi (lightning talks), pizzalarını yedi, ayakta durdu, ve ayrıldı. Oysa, herkes her gördüğü kişiyi yakalayıp sohbet etmeliydi.

** Aynı konferansta yine aynı iyi niyetli insanlar bu sefer Münih C++ buluşmasını DConf'un yapıldığı otele ve aynı salona ayarlamışlardı. O akşam DConf'un o günkü son sunumu bittiğinde bir C++ sunumu başladı ve güya C++çılarla Dciler bir arada bilgi alışverişinde bulunacaktık. Sıfır! :) Ben düzenleyenleri de suçluyorum çünkü doğru olan, "Hans, bak bu arkadaş D ile senin çalıştığın konuya yakın şeyler yapıyor" gibi cümlelerle insanları tanıştırmaktı. Veya C++çılar Dcilere "konferans nasıl gidiyor", "D'nin ne gibi özellikleri var" gibi şeyler sormalıydılar.

Yani ne dedim? Evet, insanlarla etkileşmek çok yararlı. :)

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 20, 2018

<Burada öğreneceğim konuları ileride bir oyun geliştiricisi olarak ne kadar kullanacağım. >

Şimdiden buna karar vermiş olman bence çok güzel.
Eğer derslerini aksatmadan bir oyun stüdyosunda çalışabilirsen çok iyi olur diye düşünüyorum.

<Bu yaz linux yaz kampında Python ile 2.Düzey programlama kursuna katılmaya hak kazandım.>
<Burada öğreneceğim konuları ileride bir oyun geliştiricisi olarak ne kadar kullanacağım. >

Eğer aklındaki soru Pyhton ile alakalı ise C++ 'ın hayata getiren Bjarne abimizin önerisi bir yazılımcının en az 5 dili idare edecek düzeyde bilmesi. Çünkü diğer dillerin aynı konuları nasıl ele aldığı(örneğin fonksiyonel programlama veya operatörler vs...) kendi çalıştığımız dildeki eksikleri ve ihtiyaçları bize gösterecek ve ufkumuzu açacağını düşünüyor. Ben bu görüşe katılıyorum.

Dil değilde ilgili olduğun dal ile alakası olmayan bir kamp olması ise kafana takılan benim tavsiyem eğer alanın ile ilgili başka bir etkinlik (staj, ders, kamp) yoksa katılman. Sebebleri pyhton artık her yerde ayrıca oyun geliştiriliciğinde. İkinciside böyle ortamlar insana kendi eksiklerini çok iyi gösteriyor. Ben bunu ilk lisede satranç turnuvalarında görmüştüm. Ben okulumun en iyilerindendim. Çok iyi birr oyuncu olduğumu düşünüyordum. İlk katıldığım bütün Türkiye'yi içine alan bir turnuvada ortalama bir oyuncu olduğumu gördüm. Ve kendimi geliştirme için motivasyonum çok arttı. Katıldığın kamp ne kadar global ise o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Fayda açısından Uluslar Arası > Türkiye > İstanbul > İlçeler.

Benimde aklıma gelenler böyle oldu. Çıkmam gerektiği için biraz acelece yazdım çok kontrol edemedim. Umarım yanlış bir şey söylemememişimdir.

Erdemdem

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 20, 2018

Sizin düşünceleriniz benim için çok önemli teşekkürler. Kampa katıldım. Yaklaşık 600 kişi var. Ve her yer sırtanda laptopu ile dolaşan yazılımcılar ile dolu. İstediğin kişi ile gidip rahatlıkla konuşabiliyorsun. Başlıca amaçlarından biri de bu zaten. Ders maratonum yarın başlıyor Umarım 15 günlük süreç birçok anlamda bana birşeyler katar.

Sizelere de tekrar teşekkür ediyor,iyi akşamlar diliyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 28, 2018

Başka bir başlıkta açılmak üzere yarısını tükettiğin Linux Kampı (https://kamp.linux.org.tr/2018/)'nın izlenimlerini paylaşmanı istihram ederim.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]