Thread overview
Genel Mühendislikle İlgili Kitap Tavsiyesi
Dec 04, 2020
rkaratas
Dec 04, 2020
kerdemdemir
Dec 05, 2020
rkaratas
December 04, 2020

Herkese merhabalar,

Ben Rohat, kariyerinin başında olan bir yazılım mühendisi olarak, çok önemli olduğunu düşündüğüm bir soru sormak istiyorum. Bu sorudan, benim gibi bir çok arkdaşın da faydalanacağını düşünüyorum.

Soruma geçecek olursam kısaca, hangi teknik kitapları okumayı önerirsiniz? Şimdi soruyu biraz daha özelleştireyim. Kitap önerilerini kabaca bir kaç kategoriye ayırmanın daha iyi olacağını düşündüğümden dolayı kitap tavsiyelerini, bir kaç kategoriye ayırdım. Bu kategoriler; kariyerine benim gibi yeni başlayan bir c++ geliştiricisine hangi kitapları önerirsiniz, hangi kitaplar mutlaka okunmalıdır, c++ yazan biri kesinlikle hangi kitapları okumalıdır, genel olarak yazılım ile ilgili hangi kitapları tavsiye edersiniz, bilgisayar bilimleri ile ilgili hangi kitapları tavsiye edersiniz?

Bunların dışında birkaç bir şey daha eklemek istiyorum. Ben şahsen, kötü olan teknik kitaplardan uzak durulmasının önemli olduğunu düşünüyorum, belki bunun önemi üzerine de biraz konuşulabilinir. Belki de bir teknik kitap nasıl okunmalıdır gibi bir kaç farklı soruyada cevap arayabiliriz. Bu kitaplar arasında geçerliliğini yitiren kitaplara, okuması ağır olan kitaplara da değinebiliriz. Hangi kronolojik sırada okunabilir gibi, bazı noktalarında önemli olduğunu düşünüyorum şahsen. Bir de bu kadar çok kaynağın arasında kaybolmadan nasıl ilerleyebiliriz, bu noktada da bu konuda tecrübeli insanların fikirlerini duymak güzel olacaktır. :-) Benim aklıma gelen bir kaç kitap var. Ben birkaç tane kitap yazarak başlatayım:

Alıntı:

>

kariyerine benim gibi yeni başlayan bir c++ geliştiricisine hangi kitapları önerirsiniz?

**Effective Modern C++ ** - Scot Meyers
C++17 - The Complete Guide - Nicolai M. Josuttis
Programming: Principles and Practice Using C++ - Bjarne Stroustrup

Alıntı:

>

hangi kitaplar mutlaka okunmalıdır?

*Bu soruya cevap vermez zordu, Ali Abinin kitabını ekledim :-D *
Programming in D: Tutorial and Reference - Ali Çehreli

Alıntı:

>

c++ yazan biri kesinlikle hangi kitapları okumalıdır?

Modern C++ Design - Andrei Alexandrescu
C++ coding standards - Herb Sutter
C++ Templates: The Complete Guide - David Vandevoorde, Nicolai M. Josuttis
Effective STL - Scott Meyers

Alıntı:

>

genel olarak yazılım ile ilgili hangi kitapları tavsiye edersiniz?

Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software - Erich Gamma, John Vlissides, Richard Helm, Ralph Johnson
Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship - Robert Cecil Martin
Refactoring to Patterns - Joshua Kerievsky

Alıntı:

>

bilgisayar bilimleri ile ilgili hangi kitapları tavsiye edersiniz?

Introduction to Algorithms - Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ron Rivest, Clifford Stein
Operating Systems Concepts - Peter Baer Galvin, Greg Gagne, Avi Silberschatz
The Art of Computer Programming - Donald Knuth

Rohat

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

December 04, 2020

Merhaba,

Uyku sıkıntısı çekmiyorsan,
Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software kitabından uzak durmanı tavsiye ederim. Ama uyumak için gerçekten ilaç gibi. Onun yerine daha keyifli bir kitap tavsiye ederim "Head First Design Patterns"

Okulda sınavları geçmek harici ben ne yazik ki çok az kitap okudum. Okuduklarımdan bazılarını yazmışsın Effective Modern C++ - Scot Meyers ve Programming: Principles and Practice Using C++ - Bjarne Stroustrup bence iyiydi. Onun dışında son zamanlarda(2-3 sene) okuduğum kitapları veya okuyupta unutmadığım kitapları paylaşayım belki seninde ilgini çeker.

Modern C++ Design - Andrei Alexandrescu kitabına başladım ama bitiremedim.
Operating Systems Concepts kitabını okumadım ama işletim sistemleri hakkında Modern Operating Systems kitabını çok tavsiye ederim. Ben tam bitiremedim ama ne zaman biraz daha ilerlesem kitapdaki detaylara hayran kalıyorum.

Bilgisayar grafikleri matematik temelleri için Mathematics for 3D Game Programming and Computer Graphics çok kefiyli idi.
Bilgisayar grakileri için Graphics Programming: In OpenGL with Java kitabını okudum güzeldi bence.

Yapay zeka ile ilgili ben anlama özürlü olduğumdan sadece çok basit kitaplar okuyabiliyorum.
Grokking Deep Learning göreceli olarak normal hızla okuyabildiğim kitaplardan.
Hands-on Machine Learning with Scikit-Learn, Keras, and TensorFlow gayet pragmatik bir kitap.

Ben çook yavaş okuyabiliyorum kitapları. Ortalama tamamen boşsam 5-10 sayfa belkide. Çocuk olduktan sonra buda yalan oldu.
Makaleler hele yüksek lisans tezimi biterebilmek için okumam gereken makaleleri 1 haftada zor anlıyordum. Ben bu kitapların çoğunu İstanbul trafiği sayesinde şirket servislerinde okudum valla yoksa bu kadar bile okumazdım

Sen kitap sordun ama kitap okumakta zorlanan biri olarak başka alternetifler önermek istedim. Bazı konularda Coursera veya Udemy derslerinin faydalı olduğunu düşünüyorum.
Son olarakda benim için, sürekli olarak bir projeye ile meşgul olmanın çok iyi olduğunu düşünüyorum. Tabi dalıp gideceğin proje bulmak çok zor. Ben şanslıyım bu konuda bir 4-5 sene tezimin projesi(en sonunda bir makale yayınlayabildim epi topu) ile son 2-3 senedirde "alım-satım botum" ile uğraşırken çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Bunlar beni o kadar sarıyor ki bazen uykudan kısıp bunlara kasıyorum :) .

Erden

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

December 05, 2020

Merhaba Erdem Abi,

Güzel yanıtın için çok teşekkür ederim. Açıkcası benim de, kitap okuma hızım oldukça düşüktür. Bunun nedeni olarak ingilizcemin, yeteri kadar iyi olmamasını düşünmüşümdür hep. Aynen abi en güzeli, bir projeye yoğunlaşmak olacaktır. Bakalım, iş yerinde umarım güzelce yoğunlaşabilirim. :-)

Bu arada bilgisayar grafikleri ile ilgili, çok güzel kitap tavsiyeler vermişsin. Benim de hep merakımı cezbeden bir alandır ama adam akıllı bir bilgim yok, bir türlü zaman bulamadım üstüne eğilmeye. :-p Bir aralar yüksek lisans programları bakıyordum ve hedefimi bilgisayar grafikleri çalışabileceğim programlara çevirmiştim. Orada da bir üniversite programına kabul etmeden önce, temel bazı şeylerin bilinip gelinmesini istiyordu. Bunun için bir kaç kurs ve kitap önermişti. Bu kurslar ve kitaplar;

1. edX Online Course "Computer Graphics" (link is external) from Ravi Ramamoorthi, UC San Diego
2. Steve Marschner, Peter Shirley: "Fundamentals of Computer Graphics" (link is external), 2015, A K Peters/CRC Press
3. Richard S. Wright, Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipchak: "OpenGL Superbible: Comprehensive Tutorial and Reference" (link is external), Addison, Wesely, 2015

Valla abi o kadar saran projeler bulmak konusunda çok şanslısın, bakalım ben de umarım öyle uzun soluklu bir projeye odaklanabilirim. :-D

Günümüz de zaman faktörü çok önemli olduğundan böyle bir soru sormak istedim. Zaman ayırıp cevapladığın için çok teşekkür ederim abi. Bu arada Coursera, Udemy gibi sitelerden özellikle tavsiye ettiğin bir eğitim varsa duymak beni mutlu eder. İyi günler dilerim abi.

Rohat

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]