Merhaba,
Ben şuna inanıyorum: doğada her şey birbirini tetikliyor! Hatta öyle ki metafizik bir bağ da olabilir. Tıpkı bir ara izlediğim belgeselden naklettiğim şu deney gibi: The Global Consciousness Project (http://ddili.org/forum/thread/977)
Konu bu değil. Ama böyle bir giriş, Ali hocanın, Walter'ın makalesinden bahsetmesi ve Zafer'in makale ile bağlantılı sohbeti, hep bu tetiklemenin ürünü olduğunu söyleyebilirim. Belki başka ülkelerde de benzer düşünceler (kelebekler!) uçuşuyordur...:)
Bugün, kısa bir süre uyuduğum sırada, dalmadan önce ilginç şeyler düşündüm! Gerçek dünyadaki verinin, algoritmalar içinde gezen veriler (alg. arasında gezinenler!) arasında sanki dağlar kadar fark var. Biz algoritmalar ile somut verileri soyut bir şekilde ifade etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de çeşitli zorlukları aşmaya (=='in gerçekte eşit olmaması, veri türleri arasındaki farklar vb.) çalışıyoruz. Bence bunun ana sebebi şudur:
Alıntı:
>Gerçek dünyada veri ile algoritma iç içedir.
Bunu bir ip parçası örneği ile hayal ettim. Elbette bunu hayal ettiğim gibi envai çeşit görsel gösterler (3D animation) ile bilgisayarda bir benzerini benzetebilir (simulation) ve elektrik dışında hiç bir kaybımız olmadan türlü deneyler yapabiliriz. Bu belki güzel bir şey ama her zaman veri ayrı yerde, algoritma da farklı yerdedir. Hatta şu satırları yazarken (siz de okurken) veri bilgisayarınızın bir çok yerinde (FAT, RAM, GPU, LCD) aynı anda kullanılmak üzere tutulur. İşlenmek istediğinizde de verini başka bir kopyası ile muhatap olursunuz... :-D
Şimdi örneğimiz olan ip parçasını siz de hayal edin ve ellerinizle bunu düğümlediğiniz düşünün. Elbette o sırada, odada gezen hava akımlarındaki değişiklikten tutun da ipi oluşturan iplikçiklerin kopması/dökülmesi biz duymasak da hışırdaması (!) gibi bir çok hadise olur. Hatta atom seviyesine indiğimizde meydana gelen statik elektrik ile şu an sahip olduğumuz bilgisayar teknolojisi ile hiç bir zaman gerçek manasıyla benzetemeceğimiz bir etkinliktir bu... 8-(
Ama dikkat, veri ile algoritma iç içedir...
Aslında anlatmak istediğim başka bir şeydi ve belki de hiç bir zaman anlatamayacağım nitelikte. Yine de farkı anlamış olmalısınız. Elbette düğümlerken, beynimizde başka bir algoritma da işliyor. Sinirlerle elektrik akımı iletiliyor, damarlar ile kaslara kan ulaştırılıp kasılıyorlar. Derimiz ile hissederken beyine bir geribildirim oluyor. Gözlerimiz görüyor ve işlemin nihai sonucu korteks bildiriyor. Offf, anlatırken bile yetersiz kalıyor insan!
İşte bu GERÇEK DÜNYA...
İyice saçmalamadan sonuca geleyim. Siz program yazarken hangi işlemi yaparsanız yapın mutlaka verinin bellekte bir kopyası vardır veya yeni bir kopyası alınması gerekiyordur. Elbette algoritma içinde bilinçli yaptığımız kopya almaları katmasak da en ufak bir eşitlemede bile, bir kaydediciden (register) başka bir kaydediciye veri aktarılır. Böylece siz bir işi yaparken (veriyi işlerken), işin tabiyatı gereği bir çok kopya üzerinden bunu yaparsınız. Gerçek hayatta ise ipi oluşturan atomların koordinatları değişir ve ip düğümlenir...
Hepsi o kadar!
Dip Not: Ne anladıysanız muhtemelen anlatmak istediğim şey değil ama konuyu boş zamanınızda düşünerek belki buna yaklaşabilirsiniz...:)
Son Not: Düşünüyorum da algoritmada bir bilgi. Hatta tıpkı veriler gibi miras alma yoluyla kopyalarını da alıyoruz. Belki bu konuya çok takılmamak lazım. Ama kopyalamanın ötesinde bir olay var ve anlatamıyorum. Siz ipi düğümlüyorsunuz, o düğümlenmiş oluyor (eee!) algoritmada ise düğümlemenin çevresinde geziyoruz. Belki de hiç bir zaman düğümlemiyoruz! (Boşver sen bunu, para kazanıyoruz ya...:) )
Sevgiler, saygılar...
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]