November 09, 2012

Merhaba,

Yaklaşık 24 saattir bir Flash oyunu inceliyorum. Hem oynuyor hem de dünyada bağımlılık yapan bu tür oyunları kendi üzerimde deneme fırsatı buluyorum. Hakikaten bağımlılık yaptığını söyleyebilirim...:)

Sadece bu mu! Küçük bir inceleme yazısı yazmak istedim. Oyunu oynamak isterseniz, resmi sitesini (http://www.oasgames.com) ziyaret etmeniz yeterli. Ama bu öyle basit oyunlardan değil. Hem tam olarak (neredeyse hatasız) Türkçeye çevrilmiş, hem de birden fazla sunucuları ile dünyayı hedeflemiş. O yüzden olsa gerek Facebook oyunlarından biri olmuş.

Aslında oyuncu gözüyle bir inceleme yazmak istemiyorum. Programcılar açısından değerlendirmek isterim. Çünkü her şey o kadar akıllıca yapılmış ki (dikkat gerçekçi değil hatta 3 boyutlu bile değil); çok hızlı, buna rağmen epey süslü püslü ve adeta multitasking dibine vurmuş. Çünkü bir yerlerde süslü püslü şeyler hareket edip işlemler (ileti ekranı, dikkat çekilmesi istenen bölümler, işlemin sürdüğünü gösteren barlar vb.) sürerken istediğiniz yere tıklayıp arka planda gerçekleşen bir çok şeyin üstünde başka şeyler yapabiliyorsunuz. Yeni açılan pencereler şeffaf olabildiği için bunların devam ettiğini görebiliyorsunuz. Örneğin küçük bir ekran görüntüsü hemen aşağıda:

<center]http://www.mmoskop.com/wp-content/uploads/2012/09/Legend-Online-Facebook-4.jpg>

Önce biraz bilgi vereyim:

  • Her oyunda olduğu gibi burada da bir Kahramanımız (hero) var
  • Kahramanın bir canı var ama bu 20'nin altına düştüğünde kazançlar (arazide bulunan hazineler) etkisiz oluyor
  • Asıl önemli olan candan öte yanındaki askerleri ve kalenin seviyesi (önce meclis) arttıkça sayıları da artıyor
  • Elbette Altın ve HP oranının yüksek olması iyi ama bunlar nüfusa bağlı olarak (bir bakıma seviyeye göre) artıyor
  • Aslında neredeyse her şeyin bir seviyesi var ve en tepede sizin seviyeniz en altta nüfus etkili
  • Buna rağmen seviyeniz artmadıkça zamana bağlı olarak altın gibi şeyler gelebiliyor
  • Her oyunda olduğu gibi görevler var ve yapıldıkça her şeyin artması sağlanıyor
  • İnşaaların seviyesi arttırılırken, her seviyede katlananan bir zaman aşımı var
  • Beklenmek istenmediğinde para veya elmas ile (altın değil) bu geri sayımların sıfırlanması sağlanabiliyor
  • Son olarak VIP özelliği de var...

Aslında VIP paralı bir olay ama başlangıçta 1 saatlik bir deneme imkanı verilmiş. Bu sayede inşaa süreleri beklenmediği gibi her türlü kazanç daha fazla oluyor. Tabi başka avantajlar da var. Bu sayede oyun üretici artan oradan paracıklar kazanıyor çünkü her geçen gün oynayan ve bağımlılığı artan kişi sayısı katlanıyor...:)

Dip Not: Yukarıdaki maddeleri yazdım çünkü öyle güzel bir düzen oturtulmuş ki zamana bağlı olarak (Final Tick) her şey tıkır tıkır işliyor. Bir şeyin bitmesi için zamanın dolmasını (System Tick == Final Tick) beklemeniz gerekiyor. Sanırım hassasiyetin 1 saniyenin altında. Yani zaman sayaçları arasında saliseler var.

Hoş, çiftlik oyununa göre epey bir hoş!

İlgili Bağlantılar:

Sevgiler, saygılar...

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]