Alıntı (mert):
> Peki bu tasarınızın gereklilikleri neler olacak? Sanıyorum bir görsel arayüz gereklilik...
Bence işin hem esprisi hem de gerekliliği olan şey bir sunucu üzerinden istemcilerin iletişim kurması. Sunucuda sadece görsel bir yazılım (monitoring, visual show) ve veritabanı sunucusu yüklü olabilir, ne dersiniz?
Çünkü veritabanında, olan bitenin bir özeti yer aldığı gibi istemcilerin (oyuncuların) karşılaşacağı soru/sorun/kilit/zorluk bayrakları bulunabilir. Sunucu yazılımı bir yandan istemciler ile oynarken bir yandan ekrana oyuncu veya takımların durumları her türlü görsel ve işitsel (örn. bir oyuncu önemli bir seviyeyi geçtiğinde alkışlar duyulacak) şekilde aktaracak.
Özetle veritabanı istemci ile sunucunun haberleştiği köprü olacak. Peki hangi veritabanını seçmeliyiz? Denemelere başlayalım mı?
Alıntı (mert):
> Kaç kişinin ne kadar zaman ayırması gerekiyor bunu hayata geçirmek için. Ölçeklenebilir bir projemidir bu?
Ölçeklemek an itibariyle mümkün değil. Çünkü istemci ve sunucu haberleşmesi olayını becermeliyiz. Aslında bunu bir internet sitesi yolula veya vibe.d'yi kullanarak da yapabiliriz.
Diyelim ki bir takım bayrak (oyunun gidişatını belirleyen şeyler) ve soruları bir vertabanına kaydettik. Aynı şekilde bunları ağ üzerinden bir istemci okuyup başarılı olduğunda da bir sonraki seviyeye geçtiğini yine veritabanına yazabiliyorsa; işte bu anda nelere ihtiyacımız olduğunu, bu işi kaç kişiyle yapabileceğimizi ve zamanını kestirebiliriz. Çünkü bu aşamadan sonra oyunun niteliğini arttıracağız. Belki başlangıçta olmayan şeyler katacağız. Ama ne katarsak katalım, oyun, bir bakıma az içerikle de olsa gereçekleşmiş olacak.
Temeli çok önemli...:)
Alıntı (mert):
> Ne kadar özveri ister ve bu çalışmaya katılması arzulanan ekibin harcayacağı zaman, kodların D haricinde başka dillere veya bileşenlere bağımlılıkları ne düzeyde olacak, gibi adımları göz önüne serecek miyiz, yoksa biz bunu yaparız n'asolsa deyip paçalar mı sıvanacak dere uzaktan görünürken?
Sanırım özveri işi yukarıda ifade etmeye çalıştığım gibi temeli yaptıktan sonra ortaya çıkacak. Çünkü sorular bulmak, düzenleyip uygun yapıya dönüştürmek ve bunların metinlerini hazırlamak, sayısıyla doğru orantılı bir şekidle vakit alacak. Ama başlangıç çok eğlenceli ve öğretici olacağını tahmin ediyorum...
En azından kendim için konuşayım; hiç denemediğin şeyleri yapmaya çalışacağımdan zevkli olacağını düşünüyorum. Aslında biz görselliği az olan tipik bir FarmVille oyunu yapacağız. Ama tarla ekip biçmeyeceğiz bir bilgisayara karşı satranç oynar gibi zeka soruları ve/veya etkileşimli akıl oyunları çözeceğiz. Amaç ise sistemi kırmak o yüzden belki de oyunun ismi HackerVille olabilir...:)
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]