D dili hangi dillerden özellikler aldı?
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]
May 22, 2015 D dili hakkında herşey | ||||
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to Ali Çehreli (acehreli) | D dili hangi dillerden özellikler aldı? -- |
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to KMLOZGUR | Alıntı (KMLOZGUR): >D Dili c/c++ dan daha hızlı mı yavaş mı? Dillerin tanımları açısından bu konuda fark yok. Mevcut derleyicilere bakmak gerek. Hepsinin de LLVM ve GDC'yi kullanan derleyicileri de var. Alıntı: >D dili ile pc için bir işletim sistemi yazılabilir mi? Evet. Alıntı: >yazılırsa sizce sonuç nasıl olur? Bu forumda veya internette aratılabilir. Ek olarak, DConf 2014'ün iki konuşmacısı D ile bir kaç yüz bayt kadarlık yerde bile işleyen program yazma girişimlerini anlatmışlardı. Ali -- |
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to KMLOZGUR | Alıntı (KMLOZGUR): >D Dilinin seviyesi nedir? orta seviyeli mi yüksek seviyeli mi? Tek orta diyemeyiz çünkü o zaman düşük veya yüksek olmadığını söylemiş oluruz. Doğru olmaz. Assembly ve C kadar alt düzey olduğuna göre düşük, çok üst düzey soyutlamalara izin verdiği için yüksek. Ali -- |
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to KMLOZGUR | Çöp toplayıcılı olduğundan D'nin çalışma ortamı (D runtime) C ve C++'tan daha büyüktür. std.stdio modülünü ve writeln'ı kullanan "Merhaba dünya" programı dmd ile derlendiğinde 1.5M yer tutuyor. 'strip deneme' yapınca .9M'ye düşüyor. Aynı işi core.stdc.stdio ve printf ile yapınca 420K, 'strip'leyince 280K. Başka derleyiciler farklı sonuç verecektir. Denemek gerek... :) Ali -- |
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to KMLOZGUR | Modern dillere bakıldığında bunun kolay bir yanıtı yok çünkü çok kavram çok dilde bulunuyor. Tarihsel olarak bakarsak, D'nin yaratıcısı Walter Bright C ve C++ derleyicileri yazan birisidir. O yüzden eski D temelde C ve C++'a benzer; sanki onların hataları giderilmişi gibidir (örneğin, D'de başlı başına bir dizi (ve dilim) kavramı vardır). Ama başka çoğu modern dilden olanak almıştır. Sıralamak gerekirse, C, C++, C#, Java, Haskell, Eiffel, vs. vs. vs. :) Ali -- |
April 04, 2016 D'nin D1, Rust, ve Go ile karşılaştırılması | ||||
---|---|---|---|---|
| ||||
D1 ile D2 arasında ki farklar nelerdir? -- |
April 04, 2016 D'nin D1, Rust, ve Go ile karşılaştırılması | ||||
---|---|---|---|---|
| ||||
Posted in reply to KMLOZGUR | (Not: Bu konuyu "D dili hakkında herşey" başlıkla konudan ayırıyorum çünkü bu soru nefise'nin asıl sorusundan farklı.) Eğer mevcut projeleri D1 ile yazılmış olduğundan hâlâ o dili kullanmak zorunda olan Sociomantic gibi bir firmada çalışmıyorsanız D1'i unutabilirsiniz. Onlar bile adım adım D'ye geçiyorlar. (Not: Aslında D2 denmiyor; D denince onu anlıyoruz.) Hiç D1 kullanmadığım için bütün farklarını bilmiyorum ama hem C'ye çok daha yakın hem de çok eski bir dil olduğunu söyleyebilirim. Go, çok basit ve özellikle fazla yetenekleri olmayacak biçimde tasarlanmış bir dil. Tasarımcıları Google'da çalışıyor olduklarından Google'ın dili olarak biliniyor ve özellikle bu yüzden çok rağbet görüyor. En büyük avantajı, fiberleri dil olanağı olarak sunması ve işçiler arasındaki veri alış verişini çok kolaya indirmesi. Bu devirde şablon olanağı sunmaması ve sıralamayı bile C'den kalan işlev göstergesi yöntemi ile yapması beni çok şaşırtıyor. Rust'ı da ayrıntılı olarak bilmiyorum. Veri güvenliğini öne çıkartan ve verinin sahipliğini derleme zamanında tam olarak belirleyen ve bu konuda karışıklığa ve hataya yer vermeyen bir dil. Anladığım kadarıyla iş parçacıklarının (thread) veriyi kullanmaları sırasında oluşabilecek hataları bile derleme sırasında gösteriyormuş. Programlama mantığının çok zor olduğunu duyuyorum. Ali -- |