Ben acaba Arduino gibi platformları D ile programlayabilirmiyiz diye düşündüm. Ama bildiğiniz gibi mikrodenetleyicilerde, mikroişlemcilerden farklı olarak bellek, merkezi işlem birimi, giriş çıkış arabirimleri tek bir yonga üzerinde toplanıyor. Örneğin AVR mini denetleyicisi 8 bitlik ve genelde üzerlerinde 1'den az veya birkaç kB rastgele erişimli bellek bulunuyor. Ayrıca Harvard mimarisini kullanıyor.
Ancak D 32 bitlik sistemler için tasarlandığı için şimdilik gömülü sistemler desteklenmiyormuş :-/
Scott Meyers'ın TDPL'nin başında C++ ve D'yi karşılaştırdığı güzel bir ön söz vardı. İşte C++ bir sistem programlama dilidir. C++'nin tasarım amaçlarından bir tanesi C'ye bu yönde rakip olmak. Burada sistem programlama derken donanımla haberleşmek, gömülü sistemler ve sürücüler yazmak, kısacası üzerinde çalıştığı donanımın son damla performansını kullanacak şekilde tasarlanmıştır. D'nin amacı sistem programlama konusunda C++'nin yeni nesil sürümü olmaktır.
Şimdi burada gömülü sistemler derken mini denetleyicileri kasdetmemiş mi :rolleyes:
Yazılanlardan D ile yakın gelecekte mini denetleyiciler için bir kütüphane yazılmayacağını mı anlamalıyız. Burada dilin kısıtlayıcı tarafı mini denetçide bir işletim sistemi olmaması mı?
http://www.nongnu.org/avr-libc
Peki C için var olan avr kütüphaneleri bunu nasıl yapıyorlar? Aslında arka planda assembly gibi alt düzey bir programlama dili mi kullanıyorlar acaba ..
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]