June 20, 2012

Bu konu içindeki özetini güncelledim.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

June 27, 2012

Bu arada pdf dosyasını nasıl hazırlayacaksınız?

Bence arada ilgiyi tekrar toparlayabilmek için andrei'deki gibi karikatürler olabilir(Derleyicinin yavaşlığını anlatan karikatür çok iyi idi:-) ). Hatta bir karikatürde D'nin elinde süpürge C(++)'ye meşhur "oğlum bak git" lafını söylerkenki bir fotoğrafın karikatür çok güzel olabilir. Anlatılmak istenen D'nin çöp toplayıcılı bir dil olduğu ve bunun güçlü bir olanak olduğu :-)

Ayrıca konukların sıkılmaması için sunumlardaki konulardan bağımlı ya da bağımsız programlama ile ilgili basit öneriler, ipuçları sunum sayfasının sağ üst köşesinde # işareti ile verilebilir.
örn:

Sihir sabitler kullanmayınız...

#D'de aksi gerekmedikçe değişken tanımında sabitler için immutable ön ekini kullanınız...

gibi.
Hem ilginin dağılmasını önler hem izleyicilere yararlı olur hemde zaman anlatan kişiye çok bol gelir ya da bir yerde takılırsa işte konudan alakasız ama burda şöyle bir önerimiz var programlama ile ilgili neden biliyor musunuz diyerek izleyicllerin katılımını sağlayabilir ve zamana oynayabiliriz.

Örn: sihirli sabit kullanmayın çünkü ilerde kodu anlamdırmada zorluk çekersiniz. const kullanırsanız belki değişken işlevin işletilme sırasında değişmemiş olabilir ama ya sonra değiştiyse gibi...

Belki sunum dosyaları çoktan hazırlanmıştır vei bu öneriler için geç kalmışımdır :-)

Birde Ddili simgesi şart. Şunun gibi :
http://img5.ressim.net/out.php/i5847607_dlogoturkuaz-png
Pek olmamış ama:-D Zaten bunun gibi bu değil :-D Aklımdayken daha hoş gözükmüştü bu logo. Nota işareti de bir zamanlar ilk forumda ilk mesaj yazanların uğrak olan noktası hangi müzik aleti ile ilgileniyorsunuzu anımsatma idi.

Başarılar!

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

June 27, 2012

Alıntı (canalpay):

>

Birde Ddili simgesi şart. Şunun gibi :
http://img5.ressim.net/out.php/i5847607_dlogoturkuaz-png

Gayet güzel! :-) Ama üzerinde biraz daha çalışılması lazım. Site için yeni bir logo güzel olurdu.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

June 27, 2012

Öneriler için teşekkürler. Ben eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum. :) Önce asıl içeriği doldurayım, esprilere sıra gelir.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

June 28, 2012

Alıntı (erdem):

>

Site için yeni bir logo güzel olurdu.

Ali'nin daktilo logusunu sevmekle birlikte :), daha profesyonel bir logo elbet çok daha güzel olacaktır diye düşünüyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 01, 2012

30 Haziran 2012 D dili programcıları Tütev buluşması gerçekleşti.
İlk defa topluluğumuzun üyelerini, Ddiline ilgi duyan arkadaşlarımızı tanıma, kendileriyle yüzyüze iletişim kurabilme fırsatını yakaladım.

Dilde yetkin olan arkadaşlarımızın sunuları oldukça verimli ve içerikleri doyurucuydu. Ancak yine de bir kaç eksiğimizi yok değildi. O kadarı kadı kızında da olur diyerek:

Ortak bir dil kullanmanın ( ki ben çok sık yapıyorum örneğin; anahtar kelimeye anahtar kelime dememek gibi, işleve fonksiyon demek gibi) dilin gelişmesi ve yayılması için önemli olduğuna işaret ederek:

Başta Tütev Ankara'nın konukseverliği ve desteğine, Ali Hocamın gayretlerine, Zafer'in bu buluşmanın gerçekleşebilmesi için gösterdiği samimi çabaya, dost yüzlerini esirgemeyen topluluğumuzun biricik üyeleri ve katılımcı arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

Nice buluşmalara,

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 01, 2012

Yine her zaman ki gibi bu etkinlikte çok şey öğrendim. Katılan ve bilgilerini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.

Pastane ve ayaküstü konuşmalarda dile getirdiğimiz gibi bu bir provaydı çünkü ilkti. Seneye (belki de sene bitmeden!) üniversitelerin katkılarıyla daha geniş bir etkinlik mümkün görünüyor. Aslında bu tür şeylere Bilgi Üniversitesi her zaman sıcak bakmakta ama bilgisayar bölümündeki nahoş ve belirsiz durum başka üniversiteleri düşünmeyi gerekli kılmaktadır.

Önümüzdeki günler forumun daha da renkleneceğini ümit eder, saygılarımı sunarım...

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 01, 2012

İki yıldır gelemiyorum, seneye mutlaka ben de varım. :)
Şaka bir yana seminerde dönen muhabbetin bilgi yönünü düşününce çok şey kaçırdım diyorum. :(

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 01, 2012

Herkesin D ve C++ konuştuğu bir ortamda bulunmak gerçekten çok güzeldi :-)

Buluşmaya gelemeyen arkadaşlar için özetlemek gerekirse..

Gerçekten birbirinden ilginç konular konuşuldu ve zevkli sohbetler yapıldı.

Ali bey Moore yasasının artık sona erdiğini, bunun yerine artık çok çekirdekli işlemciler ve bulut bilgisayar sistemlerinin bunun yerini aldığını söyledi.

Yabancılar buna Free lunch is over artık bedava ekmek yok diyorlarmış. Bir yazılımcısınız diyelim yazılımınızı hızlandırmak istiyorsunuz. Ne yaparsınız?

Eskiden yazılımcı güzel bir tatile gidiyormuş. Bu esnada donanım dünyasında olan gelişmeler sonucu tatil dönüşü yazılımınız hızlanmış oluyor.

Bunun dışında tamamen C++11 ile gelen yenilikler ve D dilinde bunların karşılıklarını anlattı. İşin ilginç tarafı C++11 ile gelen yeniliklerin hepsi D'de zaten var. Hatta bazı olanaklar D'de daha iyi. Bunun nedeni de C++11'in C++3 ve C'nin üzerine kurulmuş olması.

Ali bey uygulamalı olarak nasıl Emacs kullandığını gösterdi. Ben açıkçası şimdiye kadar bu kadar hızlı kodlayan bir programcı görmedim :-p Dvorak klavye düzeni kullanıyor ve normalde dizüstüne iki tane klavye bağlayarak çalışıyor.

Salih arkadaşımız tarihteki ilk matrislerin ve hesaplamaların Çince bazı yazıtlardan geldiğinden bahsetti ve bu veri yapılarının geleceği olan D'nin dizi ve dilim olanaklarını anlattı.

Mert bey de Özdemir Asaf'ın

*Desem ki "herkes yerini alsın."
İki şey söylemiş olurum. Yani:
Bazıları bulundukları yerden insin,
Bazıları da bulunacakları yere çıksın.
İki yanlış düzelmiş olur.
*
şiirinden yola çıkarak D'nin edebi yönlerinden bahsetti sonra konuyu D ile rastgele sayı üretme ve rastgele sayı üretme algoritmalarına bağladı.

Zafer gerçekten kendini çok iyi yetiştirmiş ve aslında C# ile profesyonel olarak yazılım geliştirmesine rağmen aynı zamanda D öğrenen bir arkadaş. D kullanarak nasıl güvenli programlar yazabileceğimizi ve sözleşmeli programlama olanağını anlattı.

Can ekibin en genç üyesi. Daha 17 yaşında ve 3-4 senedir D ile ilgileniyor. D1'den beri D ile olan deneyimini ve bu sürede D dilinin gelişimini anlattı. Bu sene üniversite sınavlarına girdi. İleride çok iyi bir yazılım mühendisi olacağını düşünüyorum.

Bunların dışında ceviz.net'ten gelen ve profesyonel olarak C++ ile görüntü işleme ile uğraşan arkadaşlar vardı. Raspberry Pi'den elektroniğe kadar bir çok konuda keyifli sohbetler yapıldı. Emeği geçen, katılan herkese teşekkürler..

Aslında fotoğraf da çektim. Eğer bunları bilgisayara aktarabilirsem buraya ekleyebilirim.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

July 01, 2012

Alıntı (erdem):

>

Ali bey Moore yasasının artık sona erdiğini, bunun yerine artık çok çekirdekli işlemciler ve bulut bilgisayar sistemlerinin bunun yerini aldığını söyledi.
Sanırım 5-10 sene sonra bu yasa geçerliliğini yitirecekmiş. En azından sunumda o şekilde yazıyordu diye hatırlıyorum. Alıntılanan yazının tarihini Ali hocam daha iyi bilecektir. Tabi bir süredir atomun sınırına gelindiğinden söz ediliyordu. Ancak yine de her sene işlemci üretim teknikleri gelişiyor. Sanırım şu an lithography (http://en.wikipedia.org/wiki/Computational_lithography) 22 nm. olsa gerek.

Düşünüyorum da nereye gidiyoruz! Bu boyutlar akıllara zarar çünkü yakında bir kaç bin pikometreden bahsedeceğiz. Yani şu an ki tekniğin 3'de 1'ine insek 35-50 bin tane atomdan (He'un çapı 31 pm imiş) oluşan işlemci içi yollardan elektronlar geçecek...:)
Alıntı (erdem):

>

Salih arkadaşımız tarihteki ilk matrislerin ve hesaplamaların Çince bazı yazıtlardan geldiğinden bahsetti ve bu veri yapılarının geleceği olan D'nin dizi ve dilim olanaklarını anlattı.
D_Sunumu_Diziler_Dilimler_v2.1.pdf (http://goo.gl/rJDrQ) (310 Kb.)
Alıntı (erdem):
Aslında fotoğraf da çektim. Eğer bunları bilgisayara aktarabilirsem buraya ekleyebilirim.

Bende de var, n'apsak bir Flickr hesabı açıp burada e-posta adresini vereyim oradan otomatik yükleyelim ne dersiniz?

Alıntı (acehreli):

>

Katılan herkese teşekkür ederim.

Sırf bu buluşma için İzmir'den ve İstanbul'dan uçakla, Eskişehir'den hızlı trenle, İstanbul'dan arabayla gelenler! Bütün sunumları uyumadan sonuna kadar dinleyenler! :) Programda olmadığı halde doğaçlama sunum yapanlar! (Can D'nin gelişiminin çok güzel bir özetini verdi.) Tütev'in çok değerli misafirperverliği, enfes tatlıları, çayları, ve hatta dinleyicilikleri! :)

Ali

Ben de Ali hocama teşekkür ederim. O olmasa böyle bir şeye cesaret edemezdik sanırım. Bir de hepimizin toplamından daha fazla km. yaptığını hatırlatmak isterim! Malum Amerika, Avrupa, İstanbul, İzmir ve Ankara...:)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]