Bu yazıyı yazma amacım ileride D diline başlayan arkadaşlarımıza bir yardım destek olmaya
çalışmaktır.
Ben uzun bir süredir programlama ile ilgilenen birisiyim.
Ilk kullandığım dil BASIC olmakla birlikte c,c++ hatta assembly i bile kullandım.
Tabiki profesyonel bir programcı değilim ama amacım "Herşeyden az çok bulunsun bakarsın
lazım olur." anlayışından yola çıkmaktı.
Ilk olarak BASIC ten bahsetmek isterim.
BASIC benim için çok değerlidir. Çünkü beni ve benim gibi daha kaç kişiyi daha
programlamaya başlatan bir oluşu onu hep ayrı bir köşede tutmama sebep olmuştur.
BASIC 'i öğrendikçe programlamaya olan ilgim gittikçe arttı.Bir gün C ile karşılaştım ve o
an için benim dilim bu demiştim ama yanılmışım. C çok uğraş gerektiren bir dildi çünkü bazı
sıkıntıları vardı örnek olarak cumle birleştirmek için bir işleç bulunmamakta bu işi ancak
ayrı bir kutuphanedeki fonksiyonlar ile sağlamakta idi. Ayrıca bunaltıcı bir yapısı ve
karmaşık bir yazım kuralı vardı.
c++ a gelelim onunlada c den sonra tanıştım daha kolay ve pratikti ama benim isteklerimi
karşılamıyordu.Birde o yetmezmiş gibi neredeyse hiç Türkçe döküman bulunmuyordu.Ingilizcem
kötü değildi ama okuduğunu anlama olayına gelince malum.
C++ dan bıkmış bir kapı ararken assembly ile uğraşmaya başladım ilk başta güzel gidiyordu
ama ileri düzey işlere bakınca işkence gibi olduğunu daha iyi anladım.
Internette boş boş gezerken c++ kodlarına bakıyordum bu arada da yeni programlama dillerine
tabiki. ddili.org adlı siteyi görünce acaba bizim Türkler programlama dili mi yaptı diyip
içeriye daldım birde ne göreyim tam benim aradığım dil dedim bu kez emindim vakit geçmeden
öğrenmek için ne bulduysam indirdim önceden c ve c++ kullanmam ilk kez işe yaradı girintili
kume parantezli yönteme ve yapıya kolay alıştım.
D de beklediğimden çok daha fazlası vardı ayrıca en sevdiğim özelliklerinden biri özellikle
C++ da bulunan gereksizler ve kullanıcıya yaşatılan zorluklar yoktu örnek olarak:
1-Fonksiyonları önceden tanımlama
2-include ifadeleri ve #define benzeri direktifler
3-Aşırı yoğun işaret kullanımı içiçe geçmiş onlarca parantez
4-Tip tanımlama zorlukları(Hangi tipi seçsem daha iyi olur ki gibi sorular)
D de bunların hiç biri yok
Şuanda amatör bir D programcısıyım ama mutluyum ileride umarım D nin gelişmesine bir faydam
olur.
D harika bir dil ve herkesin D yi öğrenmesini de isterim.
Bu dilin yazılmasında ve geliştirilmesinde emeği geçen tüm programcılara
Bu yazıyı yazma fikrini veren Zafer Çelenk 'e
Ben ve daha birçok kişinin bu dili öğrenmesini sağlayan Ali Hocam ' a
Bana yardımcı olan tüm programcı arkadaşlarıma
..:ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM:...
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]