Aslında neyin ters olduğuna emin değilim, emin olduğum bir şey varsa eğitim sistemimizin bozuk (10 sene önce bize bu dersi eksik anlatmış) olunması. Çünkü Quine-McCluskey (sanırım McCluskey hala yaşıyor!) yöntemini bir de 2. prosedürü (aşağıdaki alıntıda 3. adım) vardır. Merak ederseniz oraya da geleceğim ama önce öğrenmeliyim...:)
Sırayla gidersek önce şu ilk üç adımı yapmamız gerekiyor:
Alıntı:
>
- Produce a minterm expansion (standart Sum-of-Products form) for function F
- Eliminate as many literals as possible by systematically applying ab + ab' = a
- Use a prime implicant chart to select a minimum set of prime ipmlicants that
when ORed together produce F, and that contains a minimum number of literals.
Şöyle bir örneğimiz olsun: f(a, b, c, d) = Σ m(0, 1, 2, 4, 5,7, 8, 9, 10, 14)
Çözümü ise sigma m içindeki değerleri şuradaki forma yapıştırarak görebilirsiniz:
http://frederic.carpon.perso.sfr.fr/Quine-McCluskey_(frederic_carpon_implementation).php
- adımda (Find all the prime implicants): ihmal edilebilir tüm terimleri grupluyoruz:
-
- grup her zaman 0000 olasılığı
-
- grup ise içinde tek 1 olanlar: 1, 2, 8
-
- grup ise içinde çift 1 olanlar: 5, 6, 9, 10
-
- grup ve sonrakiler ise 1 sayısına göre ayrılır ki en son iki tane kaldı: 7 ve 14
- adımda ise (We only have to compare minterms from adjacent groups): komşu grupları adeta tokuşturuyoruz:
Yani ihmal etmeye (implicant => x) başlıyoruz ve eşleşebildiği (* olmayanlar kısır kalanlar) ölçüde gidiyor...
- 0, 1 => 000x *
- 0, 3 => 00x0 *
- 0, 8 => x000 *
- 1, 5 => 0x01
- 1, 9 => x001 *
- 2, 6 => 0x10 *
- 2, 10 => x010 *
- 8, 9 => 100x *
- 8, 10 =>10x0
- 5, 7 => 01x1
- 6, 7 => 011x
- 6, 14 => x110 *
- 10, 14 => 1x10 *
- adım bitmiyor çünkü bu henüz (0.sütun olan gruplamayı saymazsak) ilk sütunumuz. Terim sayısına (dolayısıyla değişken sayısına'*') göre 3, 5 gidebiliyor. Bence devam etmeye gerek yok çünkü yukarıda verdiğim bağlantı da en ince ayrıntısına kadar göreceksiniz. Ama bu adımın sonucu şu olmalıdır:
(But, the form below is not minimized, using a Karnaugh map we can obtain)
f = 'a'c'd' + a'bd + 'a'bc' + b'c' + 'b'd'' + cd'
Ama yukarıdaki kırmızı ile işaret edilen yerler fazlalıktır. İşte 10 sene evvel bize dersi buraya kadar anlattılar ve dediler ki tablo yöntemi (keşfedenlerin ismiyle Quine-McCluskey Method) en sade şekle getirir. Oysa biz bunu Karnaugh haritası ile çözdüğümüzde şu sonucu alıyoruz:
f = a'bd + b'c' + cd'
Özetle bizim 3. adıma (The Prime Implicant Chart) olayı gediğine koymamız gerekiyordu. Ne yazıki bu eksiğimi henüz yeni yeni tamamlıyorum! Zararın neresinden dönersek kardır...:)
('*') Terim sayısı artınca, aynı oranda 2'nin kuvveti de arttığı için ifade edilen sayılar ve/veya toplam olasılık artmaktadır.
Alıntı (acehreli):
> XOR örneğindeki telefon eden iki arkadaş da iki terim değil miydi?
Aslında iki değişken (a, b) ve 4 terim var. Ama biz bu 4 terimden sadece iki tanesini kullanıyoruz. O yüzden bu kadar az terimin sadeleştirilmesi mantıksız. Çünkü geriye kalan sadece a'b+ab' bu da XOR demek.
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]