June 28, 2022

Merhaba,

Don Allen'nın mealen aşağıda yazdıkları (kendi açtığı konu) çok popüler ve düşünceleri gayet saygı değer; sanırım 10. sayfaya doğru gidiyoruz! Emeğe saygı lütfen takip edin. Konu bu sefer öncekilere kıyasla daha oturaklı:

>

Son zamanlarda bu forumdaki bazı mesajların tonu beni rahatsız etti, özellikle de "D neden daha popüler değil?" konusu.

Kesinlikle D, diğer tüm diller gibi mükemmel değildir. Nasıl geliştirilebileceği konusunda önerilerde bulunmanın iyi olduğunu düşünüyorum. Geçenlerde kendim yaptım. Ancak yazılımın bugün olduğu gibi üretilmesi için harcanan olağanüstü miktarda sıkı çalışma ve beceri, D'nin bize ücretsiz olarak verilmesi gerçeğiyle birleştiğinde, bu tartışmaları medeni bir şekilde yürütme zorunluluğumuzu pekiştiriyor.

D topluluğuna yeni katıldığımı kolayca kabul ediyorum ve aşina olmadığım bir geçmişten gelen bazı yara izleri olabileceğini hissediyorum. Ancak gördüğüm şey bir dil ve destekleyici belgeler, araçlar ve kitaplıklar, kusurlu olsa da (kalabalığa katılın!) tahminime göre çok iyi. En iyi çabalarıma ve uzun deneyimime rağmen, imkansız derecede çirkin ve bakımı zor hale gelen yaklaşık 10.000 satır C'den D'ye taşımayı bitirdim. Birinin bu forumda yakın zamanda gözlemlediği gibi, D kodu çok daha okunaklı ve özlü ve performans ve güvenilirlik (şimdiye kadar) mükemmel. Ve portlama kolaydı, çoğunlukla mevcut C'yi alıp D'nin daha büyük gücünden yararlanarak onu basitleştirdi.

Bu yüzden hepinizi D'yi geliştirmek için en iyi fikirlerinizi bu foruma göndermeye teşvik ederken, aynı zamanda kötü veya kişisel olmaktan kaçınmanızı da öneriyorum.

Ayrıca "D neden daha popüler değil" sorusuna da değinmek istiyorum. Popülarite mutlaka bir liyakat göstergesi değildir. Windows hala masaüstü/dizüstü bilgisayarların %90'ını işgal ediyor ve Ballmer'ın çıkışından bu yana gelişme gösterse de, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için mevcut işletim sistemleri arasında uzak bir son olduğunu düşünüyorum. Popülerliğe birçok faktör katkıda bulunur ve onların bir meritokrasi oluşturduğunu düşünmüyorum. Ömür boyu amatör bir klasik müzisyen olarak, bu bana olağanüstü müzisyenlerin, müzik dışı faktörler tarafından kolayca baştan çıkarılabilen, bilinmeyen bir halk tarafından çok sık göz ardı edildiği müzik işini hatırlatıyor.

Walter'ın da katıldığı bu tartışmayı bir kenara not edin. Ayrıca Walter, müzik, pazarlama ve meritokrasiye değinerek ilk sayfada teşekkür cevabı yazdı:

https://forum.dlang.org/post/t938lm$4re$1@digitalmars.com

SDB@79

June 28, 2022
On 6/28/22 00:47, Salih Dincer wrote:

> Don Allen'nın mealen aşağıda yazdıkları

Ben de okudum ve beğendim. D camiasında bir gariplik var: Bazıları(mız) çok mutlu kullanıcılarız, bazılarımız ise çok eleştiriyoruz. Yani, garip bir uyumsuzluk var. Bazen acaba D, eski kafa teknolojiye mi uygun da modern bakış açılarına uymuyor diye düşünüyorum.

İşin garibi, çok eleştiren kişilerin çoğu da çekip gitmiyor ve takılıp eleştirmeye devam ediyor. (?)

Ali