Merhaba arkadaşlar.
Birkaç haftadır C++ ile güreşirken daha önce gene bu site üzerinden bilgi sahibi olduğum D diliyle bugün biraz vakit geçirdim. Ali Bey' in kitabını biraz okuma fırsatım oldu. Açıkçası Python rahatlığında, kavraması kolay bir dil. Forumda da adı geçen birkaç kütüphaneyi denemek için derlemeye çalıştım fakat başarılı olamadım. Kendi yazdığım kodları rahat bir şekilde derliyorum. dmd ve gdc derleyicilerinde de aynı hatayı alıyorum. Derlemeye çalıştığım kütüphane: DIni. Örnek kodları derlemeye çalıştığımda aldığım hata:
mews@mews-acer:~/Projects/D/DIni/examples$ dmd basic.d
basic.o:(.data+0x18): undefined reference to `_D4dini12__ModuleInfoZ'
basic.o: In function `_Dmain':
basic.d:(.text._Dmain+0x1b): undefined reference to `_D4dini10IniSection5ParseFAyaZS4dini10IniSection'
basic.d:(.text._Dmain+0x48): undefined reference to `_D4dini10IniSection10getSectionMFNcAyaZS4dini10IniSection'
basic.d:(.text._Dmain+0x58): undefined reference to `_D4dini10IniSection6getKeyMFAyaZAya'
collect2: error: ld returned 1 exit status
--- errorlevel 1
gdc ile derlemeye çalıştığımda:
mews@mews-acer:~/Projects/D/DIni/examples$ gdc basic.d -o basic
/tmp/ccW48hkw.o: In function `_Dmain':
basic.d:(.text+0x31): undefined reference to `_D4dini10IniSection5ParseFAyaZS4dini10IniSection'
basic.d:(.text+0xa4): undefined reference to `_D4dini10IniSection10getSectionMFNcAyaZS4dini10IniSection'
basic.d:(.text+0xb7): undefined reference to `_D4dini10IniSection6getKeyMFAyaZAya'
/tmp/ccW48hkw.o:(.data+0x18): undefined reference to `_D4dini12__ModuleInfoZ'
collect2: ld returned 1 exit status
Kütüphanede bir problem var diyerek ConsoleD isimli kütüphaneyi de projeme dahil edip derlemeye kalktığımda aşağıdaki hatayı alıyorum:
mews@mews-acer:~/Projects/D/ConsoleD$ dmd main.d
main.o:(.data+0x18): undefined reference to `_D8consoled12__ModuleInfoZ'
collect2: error: ld returned 1 exit status
--- errorlevel 1
dmd versiyon: dmd_2.063.2-0_amd64
Uzun süre PyQt ile uygulama geliştirdiğim için gtk hakkında fazla bilgim yok. Bu sebeple Qt ile çalışmak istiyorum. Qtd için depoda herhangi bir paket bulamadım. Kullandığım dağıtım Ubuntu 13.04. Kaynak koddan derleme işlemi de yapamadım. Acaba Qt creator ile D kodlamak için bir eklenti var mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]