Jump to page: 1 2 3
Thread overview
September 05, 2009

Selamlar,

D dilinin daha rahat kullanılabilmesi için paketlenmesine ihtiyaç var. Bu konuda yaptığım aramalarda, rpm de sadece dmd 1x serisi var. Deb paketi ise malesef yok. Bu konuda şöyle kötü bir lisans açıklaması var.
Alıntı:

>

The Software is copyrighted and comes with a single user license,
and may not be redistributed. If you wish to obtain a redistribution
license, please contact Digital Mars.

Açıkcası bu lisans çok anlamsız. Digital Mars ın aleyhine bir durum. Bunun mantıklı bir açıklamasını yapacak olan var mı ?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Alıntı (acehreli):

>

dmd'nin haklarının fazla sıkı tutulduğu için eleştirildiğini biliyordum; sonradan akıllanıp açık kod haline getirmişler.

Şimdi bakarsak D ne kadar kullanılsada diğer ünlü diller kadar kullanılmıyor. Yinede bu eleştiriler yüzünden kaynağı açıyorsa ilerde zaten daha çok kullanıcı olduğunda daha çok eleştiri alacak. E o zaman mecburi olarak kodun kaynağını açacak. Zaten belirli bir yerden sonra şirketin tek başına dil geliştirebileceğine inanmıyorum. Microsoft bile bunla ilgi bir kaç şey yapıyor diye duymuştum. Ama bence programlama dillerinin ilk başlarda açık kaynak kod olmasından yana değilim. Yoksa dil php gibi yamalı bohçaya benziyor. Zaten eninde sonunda açılacaktır.

Ama benim digitalmars hakkında meraklarım var. Anasayfayı baktığımda pek bir şirket değilde 1-2 arkadaş toplanıp bir şeyler yapalım demişler de bir de bunu resmileştirelim demişler gibi geldi(Çok mu acımazsız oldum. Bunda anormal bir şey yok.). Asıl merak ettiğim D programlama dilini geliştirerek ne yapacaksın. Microsoft ileriyi düşünüyor ürünler satıyor ve linux'un(Açık kaynak kodun) bile kendi gezegeni etrafında dönmesini istiyor(Ama bir çarparsa o dumanlarına ayrılırsın bilesin :-D ) . Php zend ile parayı döndürüyor. Perl parasızlıktan neredeyse hiç bir şey yapamıyor. Büyük ihtimalle perl6'nın buhar yazılımı olmasının neden bu. Ama digitalmars'ında perlden pek farkı yok gibi. Sanırım hostingini bile başkası sağlıyor. C ile ilgili şeyler satıyor olabilir ama ben pek bir şey göremedim. Bu değirmen dönecek mi. Dönecekse bu değirmenin suyu nereden gelecek. Açıkca bunları merak ediyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Acehreli, yaklaşık 3-4 aydan beri d diliyle ilgiili gelişmeleri takip ediyorum. Bu sitede çok güzel kaynak olmuş. Yeni bir prog. dil olmasına rağmen, siteniz aktif durumda.

Paketleme konusunda haklısınız. Tam olarak oturmuş bir dil değil malesef. Umarım ilerde bu lisans sorununuda aşarlar. Bir diğer takip ettiğim konu ise Vala (http://live.gnome.org/Vala) GObject derleyicisi.

CanAlpay, değirmen anca danışmanlık ve profesyonel çözümlerle döneceğini düşünüyorum.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Alıntı (Racih):

>

CanAlpay, değirmen anca danışmanlık ve profesyonel çözümlerle döneceğini düşünüyorum.

Açık kaynak projesinin çoğunluğu böyle dönüyor. Birde bağış var. Ama açık kaynakta ciddi bir para kazanamama problemi var. Bunu açık kaynağı destekleyenler bile belli bir yere kadar destekdiğinden anlıyorum. Bir şirketin asıl amacı para kazanmaktır. Bunu açık kaynak kodla yapamadığı için mecburen kapalı kaynak koda sığınıyor.

Alıntı (Racih):

>

Bir diğer takip ettiğim konu ise Vala GObject derleyicisi.

Gnome'un çoğunluğu mono projesiyle ilgilenirken bu çıkmasına bana biraz değişik geldi. Açık kaynakta en sevmediğim şey çift başlardır. Sen hangi başa uyacaksın. Bunu şuna benzetebiliriz. Bir yerden belirli miktar su geliyor. İki kardeşten biri ben bunu en uzuğa akıtırım diyor. Diğeride ben akıtırım diyor. Sonra çeşmeyi bir araç bağlıyıp ikiye ayırıp deneyiyorlar. Atıyorum biri 5 diğeri 6 metre atıyor. Ama tek elden denense kötü olan kardeş bile başta olsa 10 metre ileri gidecek.

Bir çok linux dağıtımı var. Ama bir baksan hepsi windowsun pazarının onda biri etmez. Mesela dosya aracı olarak ubuntunun var pardusun var onun var şunun var. Allah aşkına bir tane olsada adam iki saat hangisine paket yapayım diye düşünmese, yada iki saat paketlemeyle uğraşmasa, bilgisiz kullanıcalarda linux'a geçip linux'taki program bolluğunu yaşayabilseler. Kısıtlanmamış olsalar. Olmaz. Neden açık kod.

Birde açık kaynak kodda kodların kalitesinin düşme ihtimalide var. Çünkü açık kaynak koddaki çoğu kişi ya işten kalan az zamanıyla bir şey yapmak istiyor yada daha öğrenci ve açık kaynak kodla bir şeyler denemek istiyor. Çünkü bundan başka kimse açlık çekecek olduğu halde egosunu tatmin etmez. Kalite'de yerle bir oluyor. Mesela çok geçmeden önce linux'un kaynak kodlarındaki kalite çok fazla düştüğünü duydum. Doğru yada yanlış bilemem. Ama bir şeylerin yanlış gittiği belli.

Eğer projenin başındaki insanları çok çok iyi yönetemiyorsa yine problem oluşuyor. Örnek: php. Herkes bir şey eklemiş. Binlerce fonksiyon var. Ve bir çok fonksiyonuda aynı işi görüyor. Her ne kadar ayırtlarsan ayırtla bir yere kadar. Ama bir şirkette olsa böyle bir sorun olmaz. Birde projede kafana görede ilerleyemiyorsun. Yok bu bunu diyecek şu şunu diyecek. Ama böyle kafan rahat. Eğer biraz düşünürsen projenin nelere ihtiyacı olduğunuda belirlersin. Bence projenin kaynağı belirli bir yere geldiğinde açılmalı. Böyle sonradan kodu açılan pek proje bilmesemde bildiğim projeler oldukça başarılı. Örneğin Java, Qt(galiba), Blender

Bunları yazma nedenim harelde özgürlükiçin.com'daki haber. Ben evet microsoft'u sevmiyorum. Ama adamlar istediğini yapıyor. Evet büyük problemler yaratıyor ve bir çok kişinin ağzını yakıyor, ama geleceği çok büyük olarak düşünülen açık kaynak kod microsoft'un yanında süt dökmüş kediye benziyor.

Aslında açık kaynak kod çok iyi bir şey ama bunları giderecek çözümler bulunmalı ve yaygınlaştırılmalı. Yoksa yine pek bir şey yapamayacak ve açık kaynak kodu bir çok kişi size karşı bir silah olarak kullanacak.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Racih'in ilk mesajı! :)

dmd'nin haklarının fazla sıkı tutulduğu için eleştirildiğini biliyordum; sonradan akıllanıp açık kod haline getirmişler.

Ama gösterdiğin mesajı bugün indirdiğim dmd 2.032'de de görüyorum. Demek ki tamamen açık değil... :) Öte yandan, Digital Mars'ı haberdan ettikten sonra paketleme hakkı veriyorlardır da...

Ama dmd2 zaten henüz paketlenecek kadar güvenli bir durumda değil. Halen tasarım aşamasında... :)

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Alıntı:

>

Digital Mars'ın profesyonel görüntüsü yok. :) Bunun bir sorun olmadığını düşünüyor olmalılar. Belki de henüz büyük patlamayı yapmıyorlardır.

Bencede bir sorun yok. Profesyonel insanlar ve amatör ruh daha iyi ne olabilir ki. Ama açıkcası sitelerindeki reklamların bunun böyle olduğunu yalanlıyor gibi. Amazon reklamı değil. Onu iyiki koymuşlar. Ne güzel kitap sattırıp kendi geliştirdikleri dilin yeni bir kullanıcı bulacaklar. Ama google adsense reklamları bunun böyle olmadığını söyler gibi.

Bu arada bencede büyük patlamayı yapmadılar. Çünkü dil bunun için daha hazır değil. Daha emeklemeyi yeni öğrenirken çocuğunuzun koşmasını bekleyemezsiniz. Bu geliştirici takımında yazar kişilikler ve tecrübeli kişiler olunca açıkcası daha emekleyen çocuğunucu atletizme başlatıp olimpiyatlara gönderecek kadar acemi olmadıklarını düşünüyorum. İstediği kadar yeteniği olsun fark etmez o çocuk koşamaz. Ayrıca bu kötü etki yapacaktır. Çünkü bir insan bir şeye bakmış ve onun kötü olduğuna karar vermişse tekrar o şeye bakmaz. İstediği kadar iyi olsun. İsterse iki tıkla dünyayı kurtarsın tek parmağıyla süperman batman spiderman gibi kahramanları yan yana dizip dövsün, yine farketmez kararını değiştirmez.
Alıntı:

>

Ama daha önemlisi, kusura bakmasınlar ama, :) bence C++ artık büyüyemeyecek kadar büyük bir dil haline geldi.

Hatta ben bunun java için söylenmiş versiyonunuda duydum. Ya bir şeyleri değiştircekler radikal kararlar alcaklar. Yada yavaş yavaş java piyasadan çekilecek(Tabii bu java için söylenenin ne kadar doğru olduğu tartışılır. He doğru bile olsa şuan java çok çok popüler ve insanlar bu dilden hemen vazgeçmezler. Bu yüzden piyasadan çekilme işi çok ama çok yavaş olacak). Ne yazıkki dillerde böyle şeyler oluyor. Mesela Php 6.sürümünde radikal değişikler alabilir. Perl zaten 6.sürümde bu değişikleri aldı hatta sürmeye başladı. Pythonda 3. sürümünde bu radikal değişiklikleri aldı. Hatta bunu Python'un geliştiricisi Guido Van Rossum dedi. Eğer python'un bu değişiklikleri yapmasaydık daha fazla python gelişemezdi dediğini duydum. Yani diller geliştirilirken kökleri sağlam olmuyor ve değişen ve gelişen teknoloji bu kökün üstündekini alıp götürüyor. Sizde mecburen en baştan kökü temizleyerek tekrar dili yazıyorsunuz yada boşver diyip dilin kayıplara karışmasını bekliyorsunuz. Bu arada c++ tiobe'nin listesinde 4.olmuş. Çok yazık olmuş. Her ne kadar liste ne kadar kullanıldığını net bir şekilde söylemesede C++ Çok feci kan kaybediyor. Benim C++ ile alakam yok ama siz bu dünyanın içinde olduğunuza göre ve sizde aynı görüşte olduğunuza göre C++'ı ölmeden bile mezara koyabiliriz.

Alıntı (acehreli):

>

Ne yazık ki ve doğal olarak D'nin tutup tutmayacağı belli değil. :) Bizim kazancımız, hızla gelişen bu olayın içinde olmak, ve bu gibi önemli şeylerin herkes tarafından yapılabileceğini görmek... Birazcık da Türkçe için ses çıkartıyoruz: Örneğin dilin yaratıcısı Walter Bright'ın Türkçe'nin iı sorunundan haberi yokmuş...

Bence D dili tutacak. Tabi bu müneccimlikten başka bir şey değil ama benim dediğim çoğu şey tutmuştur. Hem cam küreyede bakmamda gerekmiyor :-D Gelin size indirimde yaparım -:)

Bana göre nedenleri:

İlk önce grupta sözü dinlenen saygı duyulan bir yazar var. Bu yazarın kitapları saygı duyulduğu için fikri benimsenecek ve hemen kitabı alınıp sayfalar yalanıp yutulacak.

İkincisi bu yazar sizin gibi yüksek seviyeli kişileride etkilediği için siz bu dilin gelişmesinde yardımcı olacaksınız ve dil sağlam olacak. Ayrıca siziin sayenizde benim gibi çömezler D dilini öğrenecek ve bu dilin üyeleri haline gelecek. Bu kitle bir çok kişiyi geçecek kadar çok olacak ve ilerisininde garantisi olacak.

Üçüncüsü tiobe'ye göre C++ can kaybediyor. Objective-C ve normal C güç kazanıyor(Ama siz C'nin C++'ın yerini alamayacağınızı söylediniz. Bence bu dillere geçiş yalan. C++ kullanan kişiler dillerde yalancı baharını yaşıyor. Bu ahar geçer kış gelir sizde nezle olurusunuz bunu burada söyleyim :-D )Bu güç kazanan diller bile ve bir çok dilden kişiler bile bu akımdan etkilenip D'ye geçecek.

Dördüncüsü bu grubu anladığım kadarıyla grup nasıl yönetilir iyi bilen birileri tarafından yönetiliyor. Bu da çok büyük bir avantaj.

Beşincisi D1'den gelen takipçiler bu işin iyi sonuçlanması için önemli bir rol oynayacaklar.

Ama kötü bir şey de söyleyin tam gerçekci olsun derseniz:

Tiobe'ye göre D büyük bir kan kaybı yaşıyor. Eğer bu beklediğimiz patlamayı yapmazsa D işleri yokuşa sürer .

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Alıntı:

>

Tiobe popülerliğe bakıyormuş. D2 olgunlaşınca yukarı çıkacağını düşünebiliriz.

Popülerliği açarsak benim bildiğim arama motorlarında ne kadar arandığına filan bakarak bir liste yapıyorlar.

Alıntı:

>

Tiobe'den haberim yoktu. Biz de bir zamanlar iş ilanlarını tarayarak aynı listeyi oluşturuyorduk. Bir örnek:

http://www.accu-usa.org/2003-02-Main.html#Trends

Eğer böyle eski verilere bakıyorsanız bence eskimiş veriler pek sağlıklı değil. Sadece tanıtımı düzgün yapılırsa bir ay bile belki bir çok şeyi değiştirebilir. Ama iş verenlerin genel istatiğide bence çok doğru. Ama kesin istatik için popülerlik, verilen iş, yapılan proje gibi istatiklere bakmalıyız. Böylece dilin kullanımı için bile çok iyi sonuçlar elde edebiliriz.Örn:

Bir dilde Proje çok fazla ise;
verilen iş çok da fazla değilse;
aranma miktarı da normal ise;
Bu dil python gibi program yazması kolay, dilin kendisinide öğrenmek çok olmayan ve dil çok büyük projelerde kullanılmayan bir dildir. Yani bir çok istatik olursa bir şeyler ortaya çıkar.

Yoksa bu istatiklere bakarak söyleyebileceğimiz en iyi şey bak Java C++'ı dövmüş. Sülalesi gelsin yine bir şey yapamaz demektir.

Bu arada sizi çok yoracağım ama sizde yazdığım konular hakkında fikirlerinizi belirtir misiniz ? O kadar yazdım. Bari düşüncelerimin doğru olup olmadığı hakkında fikirler alayım,kendime bir şeyler katayım.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Dillerin gelişimi üzerine güzel bir tartışma olmuş. C++'ın etkisi bence uzun bir süre daha devam edecek. Taki yerine daha iyi bir dil çıkartılana kadar. Zaten D yi öğrenmek istememdeki en büyük sebeplerden biri C++'ın yerini alacak kapsitede olması. Örneğin D yi geliştirenlerin çoğunluğu C ve C++ da tecrübeli isimleri. Bu sayede dillerin eksiklerini de gayet iyi biliyorlar ve D de bunu telafi edecekleri inancı var.

Daha önce hiç bir dilin bu kadar açık şekilde, gelişimine tanık olmadım.Biz hep bazı şeylere sonradan dahil olduk daha önceden hazırlanıp önümüze getirilmiş şeyler bu yüzden ipi her geriden göğüsledik. Ama D için ipi önde göğüsleyenlerden olma şansımız var. Dildeki basit de olsa hatalara şahit olup bunun giderilmesinde rol oynuyoruz. Bu tip birşeyin parçası olmak güzel :).

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Yok o kadar geriye girmenize gerek yok. Her ne kadar o konular hakkında cevabınızı merak etsemde sizin zamanınızı boşa öldürmenizi istemem. Sadece buradaki http://ddili.org/forum/post/525 Mesajıma cevap verseniz yeter. Hem buradaki fikirlerde D ile ilgili ikimizide ilgilendirir. Önceki mesaja cevap vererek harcayacağınız kadar zamanınızı boşa
harcamazsınız.

Ama cevabınızı hazırladıysanız yazın.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

September 05, 2009

Alıntı (acehreli):

>

Yeni standart çıkacak. C++'nın bir avantajı, PHP gibi yamalı bohça olmuyor. Çünkü çok herşeyi ince eleyerek ekliyorlar.

İlk önce fikirlerinizi belirttiğiniz gibi teşekkürler.
Bence sizin dediğinizden farklı bir sonuçta oluşabilir. biz D2'nin geç olacağını söylüyorken c++ için 2010 tarihinden bahsediyoruz. Yeni standart yüzünden dil yeni bir dil gibi yeniden öğrenmek gerekecek. Geç bir tarih o tarihe kadar boşu boşuna beklemek ve yeni bir dil öğrenmek. Bunun yerine insanlar D gibi dili hemen öğrenmek isterler.

Tabi bu yeni standart düzgün olursa ama ya perl6 gibi olursa o zaman allah kerimdir diyeceğiz. Yıllarca o standartın düzgünleşmesini bekliyeceğiz.
Bence Andrei Alexandrescu'nun bildiği bir şey vardır.
Alıntı (acehreli):

>

Google Adsense ile ilgili kimseden eleştiri duymadım. Bu taraflarda çok kabul edilen bir şey, çünkü sayfadaki hiçbir şeyi bozmuyorlar. Ben sen söyleyene kadar digitalmars.com'da reklam olduğunu farketmemiştim bile. :)

Bencede bozmuyor. Ama neden reklam konuluyor. Reklama gerçekten ihtiyaçları mı var. Çünkü perl6'nın buhar yazılım olmasının en büyük nedeni paraymış. Eee D içinde aynısı olmaz mı diye kendime soruyorum. Adsenseden de o kadar para kazanacaklarınıda sanmıyorum. Yoksa siteleri çok mu ziyaret ediliyor. Alexa'ya bir bakmak gerekiyor.
Yoksa reklamın hiç bir zararı yok.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

« First   ‹ Prev
1 2 3