Merhaba,
Üniversitede, 2001 yılında PIC'ler ile tanışmıştım. O zaman piyasada çok fazla benzetim (simulation) yazılımları yoktu. Hatta üst seviye diller ile programlama yapmak için bir elin parmaklarını geçmeyen kabuk derleyiciler vardı. Şimdi artık Linux dahil her platformda kolay mikrodenetleyici uygulamaları yapabiliyoruz.
D dili genç ve şeffaf olması yanında yaşlı benzerleri göre (yamalı ve şişman bohçalar) etraflıca düşünülerek oluşturulmuş mükemmele giden bir programlama dili. Her ne kadar zamanla emekliye ayrılan (deprecated) bölümleri olsa da bunlar D'yi geliştirmekten öte, eskilerden yapışmış kayaları atarak adeta koltukları altında gelecek için yer açıyor. Attığı kaya yerine de aynı işlevi görecek küçük taşlar koyuyor. Hatta çekirdeğe dahil ederek sık kullandığı cebine alıyor. Hal böyle olunca gelecek vaadeden bir dil olmaya yolunda emin adımlarla ilerliyor.
İşte zamanında üniversitede, Delphi ile başladığım elektronik projesini, tıpkı D gibi emin adımlar ile ilerleyen bir biçimde yeniden başlamak istiyorum. Henüz mimariye tam olarak karar vermedim çünkü bilmediğim çok şey var. Ancak bunlar çekirdek (core) yapıyı kurma ve gözde (poplarity) mikrodenetleyicilerin yapısını kodlara dökmeye engel değil. Zaten 16 bitlik SFR yapısını struct ve benzeri veri yapılarını kullanarak meydana getirmek bile bütün bir ayımı alabilir. Yine yol planım kısaca şöyle:
? Mimariyi tasarlamak (RISC ile en iyi haberleşecek çerçeve)
- Çekirdek yapıyı kurmak (16 bit komut seti uyumlu)
- Gerçek zamanlı hafıza yansısı ve hata ayıklayıcı (Debugger)
- Başlık dosyalarını oluşturmak (18F ailesinden başlayarak)
- Benzerim arabirimine başlamak (Simulation GUI)
- D'yi daha çok temsil eden assembly kod parçalarını arttırmak
- Basitten karmaşığa proje örneklerini geliştirmek (Tutorial)
- Geriye uyumluluk (16F ailesi ve sadece 35 komut için)
- Gerçeğe uyumluluk (Fiziksel benzerlik testleri ile)
Dip Not: Her türlü öneri ve desteğe açığım.
İlginize teşekkür ederim...
--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]