Thread overview
Bilgisayar Alanlarında Üniversite Diplomasının Türkiye'de ve Yurtdışındaki Etkisi
Mar 07, 2018
İbrahim
Mar 07, 2018
İbrahim
Mar 08, 2018
kerdemdemir
Mar 08, 2018
İbrahim
March 07, 2018

Selamün Aleyküm;

Üniversitenin (diplomanın) Türkiye'de ve yurtdışında bilgisayar / yazılım iş alanlarında etkileri nelerdir? Üniversite diploması olmadan Türkiye'de veya yurtdışında iş alabilir miyiz? Kendimizi nasıl kanıtlamalıyız? Yeterli olduğumuzu nasıl kanıtlayabiliriz? Kendimizi kanıtlamada göstermek için referans olarak ne tür projeler geliştirmek gereklidir? Yani ne tür derken kastettiğim şey ne tür projeler yaparsak adam akıllı kabul edilir?

Teşekkürler.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 08, 2018

Tecrübelerinizi paylaşmanızı umut ediyorum. Mesela durum şöyle mi: "Bir firmaya / şirkete başvuru yaptığımızda eğer üniversite mezunu değilsek neyi ne kadar iyi bilirsek bilelim, bizi direk olarak elerler" yoksa şöyle mi: "Bizi önce denerler (mülakat falan), daha sonra da bilgimize ve tecrübemize göre işe alırlar ya da almazlar" ? Bir de kendimizi göstermek için ne tür projeler yapmalıyız? (Bunu şundan dolayı sordum: Eğer geliştirdiğimiz projeleri falan gösterirsek şansımız daha da artar mı?).

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 08, 2018

Turkiye icinde de disinda da diploma sansini cok artiriyor.

Turkiye'deki durum daha cok devlet desteklerinden kaynaklaniyor. Yazilimci ihtiyacinin yogunlukla duyuldugu ARGE merkezlerinde devlet ARGE faliyetleri icin buyuk vergi indirimlerinde bulunuyor. Ornegin 3x vergi alacagina 1x vergi aliyor. Ama devlet bu vergi indirimlerinde bulunurken universite diplomasini ve hatta calisanlarin muhendislik bolumlerinden mezun olmasi on kosul olarak sunuyor . Bu durumda ARGE sektorundeki firmalar(ozellikle C++ dusunuyorsan bu %90 Arge destegi aliyordur) universite mezunu insanlari ise almak istiyor ve bunu on kosul olarak sunuyorlar. Bu durum bilgisayar muhendislerine olan talebi artiriyor. Ben bu destekler dolayisiyla "bilgisayar muhendisligi" ' ni "bilgisayar ogretmenligi" ' ne gore daha avantajli buluyorum.

Bu olmasa bile buyuk firmalarda genelde teknik mulakattan once insan kaynaklari ile yapilan bir genel mulakat oluyor. Insan kaynaklarinda calisanlar genelde teknik insanlar olmadigi icin direk "diploma","daha once calistigin yerler" gibi seylere bakiyorlar.

Yurt disinda bu devlet destegi muhabbeti olmasa bile yine insan kaynaklarinin diplomaya bakarak elemesi buyuk bir ihtimal.

Bence acik kaynakli projeler acisindan en onemli parametrelerden biri konudan bagimsiz olarak ne kadar kisinin isine yariyip kullandigi. Basvurdugun firmanin yaptigi isle alakali ise daha cok hoslarina gider diye dusunuyorum.

Erdemdem

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 08, 2018

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Peki projenin zorluğu ne derece olmalı? Yani kastettiğim şey şu ki animasyonlu basit bir kart oyunu gibi proejelerin bir değeri olacağını zannetmiyorum. Mesela Android & iOS'de nasıl bir proje olmalıdır? Ya da "şöyle şöyle bir proje olmalı ki dikkat çeksin" diyebileceğimiz? Mesela veritabanına kayıt yapan, silen vs. projeler de bence değer görmez gibi geldi?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 08, 2018

Amerika'da durum genelde şöyle: Firmanın eleman bulucu kişisi (recruiter) işe uygun eleman arıyor. Bunun için elemanın işe uygunluğunu belirleyen programlar kullanılıyor. Örneğin, veritabanı ile ilgili bir iş özgeçimşte "SQL" sözcüğünün varlığına bakıyor. Eleman bulucu kişi bir kaç düzine özgeçmişi gözden geçiriyor, gözüne kestirdiklerini telefonla arayıp kısa bir görüşme yapıyor: "şöyle şöyle birisini arıyoruz, sizin önceki bilmemne projeniz ilgimi çekti; biraz bahseder misiniz" gibi... Tabii bir kaç ön eleme sorusu da soruyor: "aradığımız elemanın Python yazması gerekiyor; gördüğüm kadarıyla zaten deneyimlisiniz" gibi...

Bu kişi bir kaç adete indirdiği özgeçmişleri müdürlere (manager) gösteriyor. Müdür mülakat ayarlıyor: Genellikle bir telefon mülakatı ve bir de yüz yüze...

Benim gördüğüm çoğu özgeçmişte eğitim hem bilgisayarla ilgiliydi: bilgisayar mühendisliği, elektronik, vs. Ama biz hiçbir zaman kesinlikle bilgisayar eğitimi geçmişi aramadık.

Evet, özel projeler ilgi çekiyor: "ooo, bu adam bilmemne projesinin sahibiymiş" demek güzel. Hatta, açık kaynak kodlu projeye katkıda bulunmadığı için değer görmeyen elemanlar şikayetlenmeye başlayıp makaleler yazmaya başladılar: "açık kaynak kod yazmadan da iyi mühendis olunabilir" gibisinden... Haklılar...

Duyduğuma göre şu sıralar eleman açığı varmış. Bir arkadaş daha yarım saat önce C ve C++ programcısı bulmanın ne kadar zor olduğundan şikayet etti.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 08, 2018

Adı bilinen bir proje olmadığı sürece önemli olduğunu sanmıyorum. Belki bir kişi kod kalitesini görmek için gidip bakabilir ama benim için önemli olması için çok sayıda kişinin kullandığı bir programın veya sisteme katkıda bulunmalı.

"Şart" demiyorum ama kendi adıma "vay, bu önemli birisiymiş" demem için projenin bilinmesi gerek. Projenin ne olduğu değil, genelde bilinmesi gerek: Örneğin, mikroservis dünyasında falanca dilin hep kullandığı bir proje: jwt, kafka, kubernetes, vs.

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 09, 2018

Tesadüf, bugün "İş bulma konusunda GitHub neden yetersiz" diye bir yazı çıktı:

https://www.reddit.com/r/programming/comments/830e1z/why_github_wont_help_you_with_hiring/

Yazıda "Interviewers Don't Check GitHub Profiles" diye bir bölüm var ("mülakatı yapanlar GitHub geçmişinize bakmıyorlar"). Tam benim düşündüğüm dibi...

Ali

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]