Jump to page: 1 24  
Page
Thread overview
Linux dağıtımları
Mar 26, 2012
Salih Dinçer
Mar 26, 2012
zafer
Mar 28, 2012
Mengu
Mar 28, 2012
zafer
Mar 29, 2012
Salih Dinçer
Mar 29, 2012
zafer
Mar 30, 2012
zafer
Mar 30, 2012
Salih Dinçer
Apr 01, 2012
Salih Dinçer
Apr 01, 2012
zafer
Apr 02, 2012
Salih Dinçer
Apr 02, 2012
zafer
Apr 03, 2012
Salih Dinçer
Apr 03, 2012
zafer
Apr 03, 2012
Salih Dinçer
Apr 04, 2012
zafer
Apr 04, 2012
Salih Dinçer
Apr 06, 2012
zafer
Apr 08, 2012
Salih Dinçer
Apr 20, 2012
Salih Dinçer
Apr 21, 2012
zafer
Apr 28, 2012
Salih Dinçer
May 03, 2012
zafer
May 03, 2012
Salih Dinçer
May 03, 2012
zafer
May 04, 2012
Salih Dinçer
May 04, 2012
zafer
May 15, 2012
Salih Dinçer
May 16, 2012
zafer
May 17, 2012
Salih Dinçer
May 17, 2012
zafer
May 19, 2012
Salih Dinçer
May 20, 2012
zafer
May 29, 2012
Salih Dinçer
May 30, 2012
zafer
March 26, 2012

Aslında Linux'dan hemen bu kadar soğuma lütfen. Fedora16'yı çek ve Eclipse kullan. Yüksek ihtimalle kablosuz donanımın ile birlikte bir çok şeyi tanıyacak. GNOME'u çok sevebilirsin ve yanında Eclipse de otomatik olarak kuruyorsun. Bir DDT'yi ve DMD'yi kurmak kalıyor ki zaten D'nin Fedora için paketi mevcut. Kütüphaneleri /usr/include'a atıyor. DDT için ise program içinden adresini yapıştırıp yüklüyorsun.

Sanırım Linux'da tam çalışan grafik IDE'li bir ortam için yaklaşık 1 saatini ayırman yeterli. Çünkü güncellemeler yapman gerekiyor. Sonuçta ücretsiz ve gerçekten kararlı bir işletim sistemine sahip oluyorsun. Malum Fedora, Redhat'ın devamı. Zaten Fedora'da şu eski filmlerdeki şapkalara deniyormuş...:)

Başarılar dilerim...

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 27, 2012

Bilgiler için teşekkürler Salih. Linux'dan soğuma gibi bir durum söz konusu değil tabi. Neticede Linux ve açık kaynak ortamını seviyorum ve bir programcı için Linux ortamının harika nimetler sunduğu kanısındayım. Uzun süre dönüşümlü olarak debian kullandım Debian 5 ve Debian 6, Windows ile bir arada kullandım. Debian üzerinde bir defa KDE denedim ama bence Debian = GNOME olmalı, KDE ile hiç kullanışlı olmuyor. GNOME ile güzel ama bende GNOME'a ısınamadım. Sade hali hoşuma gidiyor ama üst kısımda yerleşen menüyü sevemedim. MAC OS X'de kullandım onunda üst menüsünü sevemedim. KDE hoşuma gidiyor.

KDE ile devam etmek için şu sıralar en çok ismi gecçen Linux Mint 12 kurdum ama o kadar kararsız bir sürüm ki ilk güncellemeden sonra sistem iptal oldu. Makinada ses kartını tanımadı yani bir çok sıkıntı olunca bende şimdilik beklemeye geçtim. Ancak yinede sonuçta Linux dünyasına döneceğim. Belki 'Wayland 'ile bir dünüş yaparım :) (http://armuting.blogspot.com/2011/03/linux-goruntu-yoneticileri-x-ve-wayland.html)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 28, 2012

Alıntı (zafer:1332399521):

>

Büyük bir hevesle başladığım ve bir çok faydalı bilgi edindiğim KelimeMatik projesini kullandığım Debian sisteminin çökmesi sonucu askıya almıştım. Sonrasında farklı Linux dağıtımları denedim ama bir düzen yaklayamadım. Bu sırada Windows 8 deneme sürümünü test etmek için bilgisayara onu kurdum ve Linux maceram bir süre daha askıya alındı. (En azından Debian 7 "wheezy" kararlı sürümü çıkana kadar)

Neticede şuan Windows ile devam diğer taraftan KelimeMatik arayüzü için mecburi seçtiğim gtkd hakkında çok az bilgim olduğu için ilerlemek gerçekten çok zor oluyordu üstüne birde D dilindeki yetersiz bilgim ile gerçekten çok yavaş yol alıyordum. Sonuçta KelimeMatik için arayüz olayını askıya almaya karar verdim. Yani arayüz yerine yine konsoldan çalışacak ve saf D kodlarını içeren bir proje olarak yoluna devam etmesinin daha faydalı olacağı inancındayım.

KelimeMatik projesini takip eden tüm değerli arkadaşlara duyurulur.

KelimeMatik Proje Yöneticisi
zafer :-D

off topic ama debian'i nasil cokertmeyi basardin zafer? :)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 28, 2012

Alıntı (Mengu):

>

off topic ama debian'i nasil cokertmeyi basardin zafer? :)

Aslına bakarsan Mengu gerçekten Debian kadar dayanıklı bir sistem görmedim. Tüm ataklarıma karşı ayakta kalmayı başardı :-D

Tam olarak nasıl oldu bende bilmiyorum. Bir zaman önce D için MonoDevelop eklentisini (Mono-D) duyunca kurup denemek istedim ama Mono-D eklentisi MonoDevelop 2.8 üzerinde çalışıyordu ve Debian için henüz MonoDevelop 2.8 paketlenmemişti, kaynak kodlardan kuruluma yöneldim ama bir çok bağımlılık gerekti. Bunun üzerine Debian'ın test ve unstable depolarınıda eklemek durumunda kaldım.

Sonuçta bilinçsizce yapılan bir çok yükleme ve config dosyalarının inernette bulunan rastgele mesajlara göre düzenlenmesi sonucu ortalık karıştı ve pufff! Bir sabah Debian gitti :scared:

Kısaca olay böyle oldu. Debian güzel çok seviyorum çünkü içinde aşk var ama KDE ortamı çok daha fazla hoşuma gidiyor. Bu sebeple VirtualBox üzerinde Linux Mint 12'yi incelemeye devam ediyorum. Sanırım onunla devam edeceğim.

Ancak geçenlerde duyduğum Wayland beni gerçekten heyecanlandırdı. Hatta şurada (http://ubuntugunluk.wordpress.com/tag/wayland/) bir videosuda vardı sanırım. Belkide onu beklerim.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 29, 2012

Tüm Linux sevenlere merhaba...

Sanırım bir çok Linux kullanıcısı hemfikir ki her geçen gün çekirdek daha çok donanımı desteklemekte, daha güvenli ve kararlı olmakta. Buna rağmen çekirdekten bağımsız bazı geliştirici ve kullanıcı hataları olabilmekte. Çünkü her şeyi yapmakta özgürsünüz. Örneğin tüm diske format atıp uzun bir süre hafızadan sanki hiç bir şey olmamış gibi internette sohbet edebilirsiniz. Bunu yapmak için herhangi bir şekilde root kullanıcısı olmak yeterli...:)

Ben Windows'da sistem dosyalarını silemiyor, ismini değiştiremiyor hatta bazı dizinlere giremiyorum bile! Ancak yanlışlıkla bir hizmeti kapattığınızda ve hangisi olduğunu hatırlamadığınızda sistem (sürüm win7) geri dönüşü olmaksızın kararsızlaşıyor. Tekrar ve fazlasıyla (belki de tüm!) hizmetleri ve bağlılarını açtığınızda her şey düzelmiyor. Aslında tartışmamız gereken işletim sistemlerinin artıları veya eksileri değil de "açık kaynak" kodun artıları ile ticari kapalı kodun eksileri olmalı. Tabi bunları tartışmadan Debian, Fedora ve Ubuntu gibi sağlam dağıtımlarla yolumuza devam da edebiliriz.

Bir de bence denemesi gereken genç dağıtımlardan biri de İspanyol emeği Trisquel ki bu ay başında yeni sürümün betası (-bknz. gezegendeki duyuru (http://introsmedia.wordpress.com/2012/03/03/trisquel-gnulinux-5-5-beta/)) yayınlandı. Hafif ve bir çok donanımlı ile uyumlu bir sürüm. Win7'den daha kararlı ve iyi çalıştığını söyleyebilirim. En az onun kadar sık güncellendiğini ve tabi windows kadar da çok hata barındırdığını da belirtmeliyim. Yeni sürümü dört gözle bekliyorum çünkü Win7'den sonra netbook'um ile en iyi çalışan tek dağıtım! Ama dikkat aylardır up-time ve belki bu yılları bulabilir. Windows'da ise bu çok güç ve en az haftada bir kesin restart istiyor...

Alıntı (Mengu:1332977995):

>

off topic ama debian'i nasil cokertmeyi basardin zafer? :)
Belki bu tartışmayı Debian ile ilgili açtığım başlığa (http://ddili.org/forum/thread/750) taşıyabiliriz?

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 29, 2012

Bende Salih'e katılıyorum. Linux ile ilgili mesajları Salih'in başlığı altına taşırsak daha güzel olucak.

Ayrıca sanırım bu Linux ve Windows konusunda hepimizin söyleyeceği daha çok şey var gibi görünüyor :)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 31, 2012

Alıntı (Salih Dinçer:1333076806):

>

Bir de bence denemesi gereken genç dağıtımlardan biri de İspanyol emeği Trisquel ki bu ay başında yeni sürümün betası (-bknz. gezegendeki duyuru (http://introsmedia.wordpress.com/2012/03/03/trisquel-gnulinux-5-5-beta/)) yayınlandı. Hafif ve bir çok donanımlı ile uyumlu bir sürüm.

Bu dağıtımıda incelemeye almalıyım o zaman, umarım deb paket sistemini kullanıyordur. Aslında Linux dünyasında şu paket sistemini tek hale getirseler eminim bir çok sorunun üstesinden gelinecek.

Alıntı:

>

Win7'den daha kararlı ve iyi çalıştığını söyleyebilirim. En az onun kadar sık güncellendiğini ve tabi windows kadar da çok hata barındırdığını da belirtmeliyim.

Windows'a sataşmayalım lütfen :) Doğruyu söylemek gerekirse şimdiye kadar denediğim hiç bir Linux sürümünde Windows'daki kararlı yapıyı bulamadım. Amacım Windows en iyisi demek değil ama bizim oralarda bir söz vardır. "Yiğidi öldür ama hakkını yeme" derler.

Windows için bir çok şey söylenebilir ama sistemlerini hergün daha iyi bir duruma getirdiklerini göz ardı etmemek gerekir.

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

March 31, 2012

Trisquel, hatırladığım kadarıyla Ubuntu ve bir çokları gibi aynı. İster grafik arabirimiyle yüklü olan yazılımları görüp, yükleyebileceklerin arasında arama yapıyorsun. İstersen "süper inek güçlerine sahip!" apt-get ile kolayca işini hallediyorsun. Ama grafik arabiriminde hatalar var. Pardus'daki gibi sepete at sonra devam et yok. Yani birini seçtikten sonra başka bir arama yaparsan uçuyor. Ama yükleyeceğin yazılım hakkında bilgi (hatta önizleme resmi) alabilmen çok hoş. Genelde internetteki makalelere güvenerek ve bazen kolaya kaçarak bilinçsizce komutu veriyoruz. Sonra, tam olarak yüklediğimiz yazılımın ne işe yaramadığını bilmeden çalışmaya devam ediyoruz veya edemiyoruz...:)

Buradaki ifadelerimde eksik varmış; tamamlayım, nasıl olsa forum uyarıyor:

Öncelikle son kullanıcı sistemler için Windows en uygun işletim sistemi olduğunu kabül etmeliyim. Yani Linux ile ayrı kulvarlarda yer almakta hatta hiç tartışmaya bile gerek bırakmamakta. Ancak konuyu sunucu bazında tartışmaya kalkarsak Bill Gates bile gelse hiç bir şekilde Windows'u savunmaz. İstatistikler bir yana Linux sunucu sistemler için en güvenilir olanıdır. Bunu ben değil IBM gibi büyük şirketler söylemekte.

Aslında Linux zor olan, ezber bozan bir yapıya sahip. O yüzden herkesin kullanacağı basitlikte değil. Ama kullanmak için mühendis olmanıza bile gerek yok. Belki biraz programlama yeteneği öne geçmeye neden ki sanırım bu foruma katkı sağlayan herkes bu yeteneğe hayiz.

Linux'u sevelim, sevdirelim ve Windows'dan mümkün olduğunca uzak duralım...:)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

April 01, 2012

An itibariyle (!) Trisquel güncel: http://devel.trisquel.info/makeiso/iso/trisquel_5.5-RC.i386.iso

Hem de sıcak sıcak, az önce derlendi! MD5'i bile yok, tabi iletiyi gönderdiğim an oluşmuş olmalı...:)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

April 02, 2012

Alıntı (Salih Dinçer:1333180777):

>

Öncelikle son kullanıcı sistemler için Windows en uygun işletim sistemi olduğunu kabül etmeliyim. Yani Linux ile ayrı kulvarlarda yer almakta hatta hiç tartışmaya bile gerek bırakmamakta. Ancak konuyu sunucu bazında tartışmaya kalkarsak Bill Gates bile gelse hiç bir şekilde Windows'u savunmaz. İstatistikler bir yana Linux sunucu sistemler için en güvenilir olanıdır. Bunu ben değil IBM gibi büyük şirketler söylemekte.

Ben burada bir Linux - Windows tartışması başlatmak istemiyorum. Bu sebeble işi bir yarışma haline getirme taraftarı değilim veya bir istatistik savaşına girmeyide hiç düşünmüyorum :) Ben sevdiğim arkadaşlarımla Linux ve Windows üzerinde yaşadıkları kişisel deneyimler sonucu elde ettiklerini paylaştıkları bir sohbet içinde olmayı tercih ederim. :-p

Alıntı:

>

Aslında Linux zor olan, ezber bozan bir yapıya sahip. O yüzden herkesin kullanacağı basitlikte değil. Ama kullanmak için mühendis olmanıza bile gerek yok. Belki biraz programlama yeteneği öne geçmeye neden ki sanırım bu foruma katkı sağlayan herkes bu yeteneğe hayiz.

Ben Linux'un çok zor olduğunu düşünmüyorum. Unix sistemini tanıyan ve yapısını bilen birisi için Linux hiç zor değil, burada sorun bu sistemin son kullanıcılara uzak olması ve bilinmemesi, MSDOS yapısında sabit disklere ve "program files" klasörüne alışık birisine Linux yapısı haliyle zor geliyor.

Bunun yanında birde standart kurulum sistemlerin olmayışı (.deb, .rpm v.s) hatta kurulum sistemi hiç olmayan kaynak koddan kurulum isteyen programların olması olayı iyice içinden çıkılmaz hale getiriyor. Ben Microsoft'un şu görüşüne katılıyorum, "Kullanıcı yaptığı işe odaklanabilmeli" bu bence bir geliştirici içinde geçerli örneğin ben D ile bir GtkD uygulaması geliştirmek için GtkD kütüphanesini kurmam gerekiyorsa kütüphaneyi hızlı bir şekilde kurup çalıştığım uygulamaya odanlanmam gerekli yoksa tüm işimi bırakıp GtkD bağımlılıkları ile uğraşmak bence pek doğru değil. (Neyse ki gtkD paketi .deb olarak dağıtılıyorda hemen indirip kurabiliyoruz :))

Alıntı:

>

Linux'u sevelim, sevdirelim ve Windows'dan mümkün olduğunca uzak duralım...:)

Linux'u zaten çok seviyoruz ama onu sevdirebilmek birazda ona bağlı. Windows'a gelince uzak duracak bir durum yok güzel işler çıkarıyorlar ve biz buyuz isterseniz buyrun diyorlar. Açıkcası ortaya çıkardıkları işleri ben beğenerek izliyorum.

Trisquel 5.0 Türkçe olarak VirtualBox üzerine kurdum ve biraz önce güncellemeleri tamamladım. Sade ve hoş bir yapı görünüyor. İlk gözüme çarpan Midori adındaki tarayıcı oldu. İncelemeye devam ediyorum... sevdim bu sade halini :)

--
[ Bu gönderi, http://ddili.org/forum'dan dönüştürülmüştür. ]

« First   ‹ Prev
1 2 3 4